IHANA ETIKKAHUUHDE

11.08.2021

Sileät, pehmeät ja kiiltävät hiukset ja puhdas pyykki saadaan aikaiseksi yksinkertaisella etikkahuuhteella, johon voi hyödyntää myös puutarhan yrttejä, ja jos viimeisen päälle haluaa tehdä itse, täältä löytyy summittainen vanha etikkaohjekin ajalta 1790-1800

Etikkahuude ei tietenkään ole mikään uusi keksintö, vaikka se onkin noussut uuteen suosioon viime vuosina. Etikka on tunnettu ainakin 5000 vuotta ennen ajanlaskua ja hiushuuhteenakin sitä on käytetty jo antiikin Rooman aikana, eikä suotta. Etikkahuuhde sulkee pesussa auenneet hiussuomut ja kankaiden kuidut. Hiuksista tulee välittömästi helposti selvitettävät, pehmeät, ilmavat ja sileät. Antibakteerinen etikka myös ylläpitää hiusten kosteutta, poistaa ylimääräistä talia ja lisää hiusten kiiltoa, täysin ilman muita hoitoaineita. Ihan tavallinen etikka ilman lisukkeita toimii yhtä hyvin kuin hieman hifistellymmät vaihtoehdotkin, mutta kun voi tehdä ihanaista etikkahuudetta, niin miksipäs ei!

Etikkahuude yrteillä

Tämä etikkahuuhde, jota tänä vuonna käytämme eniten niin hiuksiin kuin pyykkiinkin, sisältää iisoppia ja piparmintun kukkia. Muita etikkahuuhteisiin sopivia yrttejä ovat mm. rosmariini, laventeli ja rosmariini sekä erilaiset mintut. Mikään ei estä tekemästä vaikkapa timjamietikkahuuhdetta - mikä itseä vaan miellyttää! Etikkahuuhteeseen voi lisätä myös eteerisiä tai tuoksuöljyjä oman mieltymyksen mukaan. Itsekin lisään yleensä jotain lisätuoksua etikkahuuhteeseen. Etikka ei kuivuneissa hiuksissa tai pyykissä tuoksu, mutta tuoksu- tai eteerinen öljy jättää jälkeensä miedon, suloisen tuoksun.

Etikkahuuhteen valmistus

Etikkahuude syntyy yksinkertaisesti kaatamalla suljettavaan lasipurkkiin etikkaa haluamiensa lisukkeiden kanssa. Tässä kuvassa iisopin ja piparmintun kukkien lisäksi on myös parfyymiruusun terälehtiä. Toiset laimentavat etikkahuuhdetta vedellä jo valmistusvaiheessa, mutta itse en ole sitä tehnyt, sillä huude laimenee joka tapauksessa käytössä.

Olen jättänyt huuhteen tekeytymään luonnonvaloon 2-3 päiväksi, joka on mielestäni ollut riittävä aika. Sen jälkeen yrtit voi siivilöidä pois ja etikkahuuhde pullotetaan.

Lilakukkainen iisoppi tekee näin suloisen väristä etikkahuuhdetta, joka pääsee oikeuksiinsa kierrätykseskuksesta hankitussa lasipullossa. Etikkahuuhde on sekoitus vanhaa roosaa ja hunajaa, mikä kaunotar! Tässä vaiheessa lisään kymmenisen tippaa eteeristä öljyä etikkahuuhteeseen, tuoksun voimakkuudesta riippuen.

Hiushuuhteen käyttö

Yleinen suositus on ollut, että etikkahuuhdetta käytettäisiin n. 2 tl per 2,5 dl vettä.  Itse käytän hiushuuhdetta saunassa normaalin pesun jälkeen annostelemalla noin 1/2 dl etikkahuuhdetta litran vetoiseen vesikauhaan. Pesun jälkeen hiukset valellaan vesi-etikkahuuhteella, annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ja huuhdellaan uudelleen vedellä. Etikan tuoksu ei tosiaan jää hiuksiin niiden kuivuttua. Hiushuude on oiva hiushoito myös palashampoon käyttäjille jos palashampoon jälkeen hiukset tuntuvat raskailta. Etikkahuuhde tekee hiuksista sileät, tuuhean tuntuiset, mutta kepeät ja poistavat samalla staattisen sähkön hiuksista. Etikkahuuhde siis pelastaa hiukset myös talven sähköisyydeltä!

Pyykkietikka

Etikkahuuhde on mitä loistavin huuhteluaine pyykille. Etikkahuuhde kirkastaa värejä, vähentää tekstiilien pölyisyyttä ja tuo tullessaan vielä pidempää käyttöikääkin, sillä, pesun avaamat, etikan sulkemat tekstiilikuidut kestävät kulutusta pidempään. Myös tekstiilipölyn määrä vähenee samasta syystä.

Me käytämme samaa etikkahuuhdetta sekä hiuksille että pyykille, yhdellä poikkeuksella. Pyykkietikkaan ei tulisi laittaa sitrusperäisiä eteerisiä öljyjä, joiden sanotaan haperruttavan pesukoneiden kumiosia. Toiset käyttävät valkopyykille ainoastaan väritöntä pyykkietikkaa, mutta itse en ole huomannut yrttilisukkeisten etikkahuuhteiden värjäävän pyykkiä millään tavalla ja meillä on käytössä vanhat pitsilakanat, joissa värin luulisi näkyvän. Koneellista kohti pyykkietikkaa laitetaan n. 1/2 dl huuhteluaineen tapaan.

Itse tehty etikka

Etikkaakin voi valmistaa itse. Jos oikein historian havinaa haluaa tähänkin puuhaan, etikan voi valmistaa vaikkapa Louhisaaren linnan talousreseptien ohjeen mukaisesti, ajalta 1790-1800.

Kannullinen (vanha mitta, joka vastaa 2,6 litraa) karviaisia survotaan ja survoksen päälle kaadetaan 3 kannullista kiehautettua, mutta jäähdytettyä vettä. Seosta seisotetaan vuorokausi, jonka jälkeen se siivilöidään. Jokaista kertynyttä mehukannullista (2,6 l) kohti otetaan naula (vanha mitta, vastaa 425 g eli 5 dl) ruskeaa tomusokeria (viitannee ruokotomusokeriin), joka sekoitetaan mehuun hyvin. Säilytysastian annetaan tekeytyä kellarissa 9 kuukautta, jonka jälkeen etikka on valmis.

Huom! Etikka vaatii käymisen onnistuakseen, joten astiaa ei ainakaan tulisi peittää ilmatiiviiksi.

Vinkki!

Louhisaaren linna sijaitsee n. puolen tunnin ajomatkan päässä meiltä ja olemme vierailleet siellä ja sen kalmilaisessa hyötypuutarhassa useita kertoja. Ehdottomasti suosituksen arvoinen historiallinen kohde! Louhisaaren linnan myymälästä ostin myös aikoinaan tuon talousreseptikirjan, joka on mitä mainioin katsaus elämään 1770-1860 -luvulla, keittiön kautta!

Parfyymiruusun terälehtiä ja piparmintun kukkia sisältävä huuhteluetikka värjäytyy hennon pinkiksi muutamassa tunnissa. Hunajaisen iisoppihuuhteluetikkapullon alla on Louhisaaren kartanolinnan talousreseptikirja - ihana aikamatka menneisyyteen.

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...