Itse tehty etikka
Etikkaakin voi valmistaa itse. Jos oikein historian havinaa haluaa tähänkin puuhaan, etikan voi valmistaa vaikkapa Louhisaaren linnan talousreseptien ohjeen mukaisesti, ajalta 1790-1800.
Kannullinen (vanha mitta, joka vastaa 2,6 litraa) karviaisia survotaan ja survoksen päälle kaadetaan 3 kannullista kiehautettua, mutta jäähdytettyä vettä. Seosta seisotetaan vuorokausi, jonka jälkeen se siivilöidään. Jokaista kertynyttä mehukannullista (2,6 l) kohti otetaan naula (vanha mitta, vastaa 425 g eli 5 dl) ruskeaa tomusokeria (viitannee ruokotomusokeriin), joka sekoitetaan mehuun hyvin. Säilytysastian annetaan tekeytyä kellarissa 9 kuukautta, jonka jälkeen etikka on valmis.
Huom! Etikka vaatii käymisen onnistuakseen, joten astiaa ei ainakaan tulisi peittää ilmatiiviiksi.
Vinkki!
Louhisaaren linna sijaitsee n. puolen tunnin ajomatkan päässä meiltä ja olemme vierailleet siellä ja sen kalmilaisessa hyötypuutarhassa useita kertoja. Ehdottomasti suosituksen arvoinen historiallinen kohde! Louhisaaren linnan myymälästä ostin myös aikoinaan tuon talousreseptikirjan, joka on mitä mainioin katsaus elämään 1770-1860 -luvulla, keittiön kautta!