FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa ja osuvaa suomenkielistä sanavastiketta, mutta kutsutaan sitä tässä kirjoituksessa vaikkapa ruokamaisemoinniksi, sillä sitähän se tarkoittaa. Nyt luodaan maisemaa ruoalla!

Sain tänä keväänä suunnitella kolme puutarhaideaa kaupallisessa yhteistyössä Viherpeukalot-puutarhamyymälän kanssa. Ensimmäinen Syötävä seinä on jo julkaistu, toisena ideana esittelen tämän oman etupihamme paraatipaikalle luodun foodscape-istutuksen, jonka ispiraationa on toiminut kaksi pari vuotta sitten ostamaani kirjaa: The Foodscape Revolution (Brie Arthur) ja Foodscaping (Charlie Nardozzi).

Foodscape ei ole sinällään mikään uusi idea, mutta trendaava se on. Nyt halutaan kasvattaa itse ruokaa ja tilaa hyödynnetään monipuolisemmin. Foodscapen ensimmäinen tuleminen nähtiin ehkäpä II maailmansodan aikana, kun kaikki mahdollinen tila otettiin käyttöön ruoan kasvattamiseksi ja tuolloin moni perennapenkkikin sai väistyä ruokakasvien tieltä. Tänään haluamme leikitellä erilaisilla kasveilla ja rikkoa tuota jyrkähköä rajaa silmän- ja suunruoan välillä puutarhoissa.

Foodscapen kantavana ideana on siis luoda puutarhaan perinteisiä kukkaistutuksia imitoivia alueita, jotka ovat kirjaimellisesti samaan aikaan silmän- ja suunruokaa. Foodscaping yhdistää satoa tuottavat ruokakasvit pölyttäjiä houkutteleviin ja ruokakasveja suojeleviin kukkiviin hyötykasveihin. Lopputuloksena on puutarhurinsa näköinen, kasveilla luotu suloinen mummon tilkkutäkki tai melkein matemaattisen tarkka asettelu ruoka- ja hyötykasveja.

Oma foodscape-kokonaisuutemme on malliltaan pyöreä. Istutusaleueen keskellä on päärynäpuu, jota pitkin ohjataan kasvamaan kaunis pölyttäjiä houkutteleva kuusama (American beauty). Reunuksilla kasvaa pensasmustikoita, keskiössä kaunopunahattua ja vaarinlaukkaa, joita ympäröi renkaana erilaisia ruokasipuleita ja siemennauhana kylvettyä persiljaaa.

Taimet saapuivat Viherpeukaloiden puutarhalta huolellisesti pakattuina.

Kuvassa kaunopunahattu Magnusta ja vaarinlaukka, joka on ruohosipulin kaltainen, mutta sitä suurempi monivuotinen perinnekasvi. Vaarinlaukan pölyttäjiä houkuttelevat, syötävät kukat muistuttavat suuria ruohosipulin kukkia. Vaarinlaukkaa käytetään ruohosipulin tapaan.

Vasemmalla jo saapuessaan kukkiva pensasmustikka. Istutuksessamme on neljä pensasmustikkaa (Sierra ja Blue Crop), joille kaivettiin rodomullalla täytetty kuoppa, sillä pensasmustikat viihtyvät muita happamammassa mullassa. Oikealla istutuksen keskellä oleva Tsaarittaren päärynä, joka on hyvin talvenkestävä vanha lajike, jota tiedetään viljellyn jo 1600-luvulla. Lajike tuottaa aikaisia päärynöitä, jopa muutamia viikkoja ennen muita.

Foodscape-istutuksissa siemenet kylvetään ja taimet istutetaan usein normaalia tiiviimmin. Näin tehdään meilläkin, mutta tässä vaiheessa istutusalue saa olla vielä hieman ilmavampi, jotta ensimmäisenä istutetut kasvit saavat vallata tarvitsemansa tilan. Taimien sijoitteluharjoituksen jälkeen kasveille kaivettiin kuopat tai urat, jotka täytettiin lannoitetulla mullalla. Koska etupihamme on paahteinen, mullan sekaan lisättiin vermikuliittia ylläpitämään riittävää kosteutta.

Sipulit punasipuli Red Baron, ruokasipuli Stur BC ja salottisipuli Red Sun laitettiin multaisaan rinkiin istutusalueen ympärille. Osa sipuleista saa kukkia tuottaen seuraavien satojen siemeniä. Kukkivat sipulit ovat myös visuaalisesti hyvin kauniita suurine valkoisine kukkapalloineen.

Aivan istutusalueen laitamalle laitettiin vielä kylvönauhalla persiljaa (Moss curled 2). Kylvönauhojen avulla on helppoa luoda muotoja istutuksiin. Maa kastellaan huolellisesti, sen jälkeen istutusnauha kostutetaaan ja taputellaan märkään maahan, jolloin nauha ei lähde jokaisen pienen tuulenvireen matkaan. Lopuksi siemennauha peitetään ohuelti mullalla ja kastellaan kunnolla. Kylvöstä on hyvä kastella säännöllisesti, jotta siemenet itävät hyvin.

Lopuksi istutusalue rajattiin metallisilla reunuslistoilla ja alue peitettiin rikkakasvien hillitsemikseksi kuorikatteella. Kesän aikana foodscape-renkaaseen lisätään vielä omista siemenistä kasvatettuja kasveja. En malta odottaa, että kesä tekee tehtävänsä ja foodscape-istutuksemme pääsee oikeuksiinsa kasvien kasvaessa ja kukkien kukkiessa. Jovelan foodscape-istutusta voit halutessasi seurata instassa #ruokamaisemointi.

Kaupallinen yhteistyö: kaikki taimet ja siemenet sekä siemensipulit suunnitelmani perusteella meille lahjoitti: Viherpeukalot - puutarhamyymäläsi netissä.

Suositellut kirjat (saatavilla Adlibris-verkkokirjakaupassa):
The Foodscape Revolution, Brie Arthur
Foodscaping, Charlie Nardozzi

Lämpimin terveisin   Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...