Omavaraistelevaa ruokaa
Tässä kuussa omavaraisteleville poppoolaisille ehdotettiin oman, mahdollisimman omavaraistelevan reseptin julkaisua. Nyt on myönnettävä, että itselläni loppui aika kesken. Olisin halunnut kokkailla ja ottaa kuvan yhdestä lempikesäruoastani, jota Ines-mummoni teki silloin, kun olin lapsi, mutta kun herneitä ei vielä ole, arvaamattomasti alkaneet toistuvat ukkoskuurot saapuivat ja estivät onkireissun ja meillä on kuukausitäytön kauppareissukin vasta tällä viikolla, aika loppui kesken. Kerron kuitenkin millainen se resepti on ja laitan tähän julkaisuun kahden toisen lempiruokiini kuuluvan reseptin, joiden raaka-aineet tulevat pääasiassa omasta maasta ja ystäväni kotikanalasta.
Ines-mummon kesäruoka
Ensin laitetaan puhtaat varhaisperunat kiehumaan hyvin suolattuun veteen, kunnes ne ovat kypsiä. Perunoiden kypsyessä veteen lisätään muutama kananmuna siten, että munat ja perunat ovat kypsiä samaan aikaan. Samaan aikaan pienemmässä kattilassa kiehautetaan muutama desi satotuoreita sokeriherneitä. Näiden kiehuessa valmistetaan perinteinen vanhan ajan maitokastike, laittamalla kolmanteen kattilaan lusikallinen voita ja pari lusikallista vehnäjauhoja, joihin sekoitetaan maitoa, kunnes seos on sakean pehmeää. Paksu kastike maustetaan suolalla, valkopippurilla ja runsaalla määrällä sipulien varsista leikattuja renkaita. Kattila nostetaan lämmöltä, sekaan lisätään perunat, herneet ja kuorittujen kananmunien puolikkaat. Lopuksi pinnalle laitetaan vielä lisää sipulinvarsisilppua. Tämä on kesäruokaa kerrassaan ja maistuu huikean hyvälle vaikkapa savustettujen ahvenien tai muun kalan kanssa, nam!