Kenelläpä ei olisi joskus käynyt niin, että kermavaahtoa vatkatessa olisi vatkaaminen mennyt hieman liian pitkälle, rasva ja hera päässeet erottumaan kermassa. Kermavaahdon sijaan kulhossa onkin keltaisia kokkareita ja valkoista lientä, eli mainittua heraa. Olet vahingossa tehnyt voita, melkein! Voi tehdään juuri tuolla tavalla, vatkaamalla kunnes hera ja rasvat erottuvat.
Mutta otetaan askel taakse vielä, sillä alkupuhe maalaili voille hieman hulppeampaakin roolia kuin leivälle levitettävä perusvoi - joka tosin sekin maistuu itse tehtynä erittäin hyvälle! Kuvittele kotoisat juhlat, joissa on tarkoituksena vaikkapa juurikin grillata erilaisia herkkuja. Kuvittele pöydälle muiden lisukkeiden rinnalle leikkuulauta, jolla on muutamia erilaisia makuvoiseoksia, joita kukin voi oman makunsa mukaan laittaa grillatun lihan, kalan tai kasviksen päälle siinä missä perunoiden tai leipienkin kumppaniksi. Voit on tehty taiten, herkullisin makuyhdistelmin ja koristeltu kauniisti (makuyhdistelmiä löytyy lopusta). Voit olla varma, että voi on takuuvarma puheenaihe. Ainakin meillä niin on käynyt monen monta kertaa.. Itse tehty, todellako? Miten tehdään? Onko vaikeaa? MITÄ ihanaa tässä on? Saanko reseptin..
Ennen kun aloitat..
Voin tekeminen on käsityötä ja rasvaista hommaa. Jos mahdollista, käytä kumihanskoja. Varaa lähelle hieman talouspaperia ja laita valmiiksi kuumaa vettä vatiin tai tiskialtaaseen, jotta voit välillä pestä rasvaisia käsiä. Valmistele ensin kaikki voihin tulevat lisukkeet helposti saataviksi - et halua rasvaisilla käsillä tai hanskoilla alkaa availemaan maustepurkkeja ja pilkkomaan yrttejä.. ja leikkaa valmiiksi sopiva pala kelmua tai leivinpaperia, jonka sisällä muovaat voin pötköksi - ellet sitten pursota voita valmiiksi voiruusukkeiksi. Tällöin tietenkin otat valmiiksi pursottimen ja kaapimen.
Itse tehty voi
Peruskotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa ja suolaa maun mukaan. Tästä määrästä tulee n. 250-300 grammaa valmista voita.
1. Vatkaa kermaa kunnes sen rasva ja hera erottuvat. Erota rasva ja hera siivilöimällä. Hera kannattaa hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Kerää rasva yhdeksi palloksi.
2. Voi täytyy vielä pestä. Laita kylmää vettä kulhoon ja nosta rasvapaakku veteen. Puristele voita ja vaihda vesi muutamaan kertaan, kunnes se pysyy kirkkaana.
3. Nosta rasva vedestä ja puristele siitä ylimääräiset vedet pois. Lisää voihin suolaa tai grillimaustetta, muita mausteita, yrttejä tai millä haluatkin voisi maustaa. Käytä suolaa ja suolaisia mausteseoksia ensin maltillisesti, maistellen koska voi on sopivan suolaista.