Shou sugi ban - hiiltä ja hiiltämistä
Nuo meidän 60-70 cm korkeat viljelylaatikot ovat meille ihan must selkävammani vuoksi, mutta korkeissa laatikoissa on myös valtava määrä massaa, joka pistää laatikot koville vuodenaikavaihteluiden vuoksi. Talvisin massa jäätyy ja laajenee. Se saa laudat irvistelemään.
Isäntä lisäsi uudet kulma- ja välitukilaudat laatikkoriveihin. Tukilaudat hiillettiin mustiksi. Tekniikka on ikiaikainen ja tunnettu jo satoja vuosia Japanissa tuolla otsikon nimellä. Meillä Pohjolassa sitä on kutsuttu kotoisasti hiiltämiseksi. Puun pinnan polttaminen suojaa puun vedeltä.
Hiiltäminen tapahtuu tohottimella, joka on kytketty kaasupulloon. Puun pintaa poltetaan kunnes se hiiltyy ja siinäpä se. Koska tämä hiiltäminen tehtiin viljelylaatikoihin, puun pintaa ei edes harjattu hiiltämisen jälkeen.
Kun viljelylaatikot oli huollettu, oli aika huoltaa niiden maa-aines. Kompostit ovat edelleen jäässä, joten tällä kertaa teimme huollon pelkästään ostomullalla, johon lisättiin tavalliseen tapaan perliittiä, luomulannoitetta ja uutta kotimaista biohiiltä, josta kirjoitin esittelyjutun omavaraisen puolelle. Biohiili sitoo ja vapauttaa kosteutta ja ravinteita tasaisesti kasvualustasta ja perliitti tekee maa-aineksesta kuohkean ilmavaa. Käytän perliittiä osana kasvualustaa erityisesti juureksilla, jotta niiden kasvuenergia ei mene maan puskemiseen, mutta oikeastaan kaikki kasvit pitävät huokoisesta perliitistä, sillä sen avulla kasvien juuret voivat hyvin.