VEIKEÄ ISTUTUSNOKKA

05.05.2019

Nämä veikeät tyypit ovat on istutusnokkia, jolla pienten taimien istuttaminen käy näppärästi. Kurkkaa Jovelan isännän helppo veisto-ohje, joka sopii aloittelijoillekin!

Joskus inspiraatio syntyy hieman erikoisesta lähtökohdasta. Silmä näkee kohdettaan edemmäs. Näin kävi, kun katselin kuvaa linnun kallosta. Tuli mieleen, että sen muoto on karuudessaan kaunis ja kun kalloa kääntää siten, että nokka osoittaa alaspäin, nokkahan on puikon muotoinen. Entä jos linnun kallon veistäisi puusta sormusmalliin, sitähän voisi käyttää taimien ja istutussipulien istutuspuikkona! Näytin kalloa Jovelan isännälle ja kysyin josko testaisimme ideaa. Niin sitten tehtiin ja niin syntyi astetta persoonallisempi istutuspuikko, jota ei tarvitse laskea välillä kädestä taimia istuttaessa.

Pikkupuhde: istutusnokka


Tämä on helppo ohje, joka sopii aloittelijoillekin. Mitään erityisiä puutyökaluja ei tarvita, ainoastaan terävä puukko, kirves ja hiekkapaperia (sekä pora jos haluaa nopeuttaa puuhaa).

Ensin veistetään kirveellä sopiva pala puuta summittaiseen kallon muotoon. Tämä kallo on tehty klapin palasesta.

Sitten veistetään linnun kallon muotoa tarkemmin. Kun kallo on suunnilleen oikeassa mallissa, tehdään silmäaukot. Ne voi kaivertaa puukolla, porata alkuun käsiporalla tai pikaisesti sähköporalla - miten kukin parhaaksi katsoo.

Silmäaukot kaiverretaan ja veistellään kallon läpi etusormelle sopivaan kokoon.

Kun silmäaukko on sopivan kokoinen, kalloon veistetään nokan ura ja pienet sierainaukot, jotta istutusnokka muistuttaisi linnun kalloa. Kun veistelyosuus on valmis, istutusnokka ja erityisesti sen sormiaukko hiotaan hiekkapaperilla.

Lopuksi istutusnokan voi käsitellä pellavaöljyllä, joka suojaa puuta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Istutusnokka on valmis käyttöön!

Testattu ja hyvin toimii!

Näiden katselusta tulee hyvälle mielelle. Virnistelevät tyypit loikoilevat iisopin päällä oman istutusosuutensa jälkeen.

Tällainen pieni idea tällä kertaa!

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna & Isäntä

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...