JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Kuvien marmeladi on tehty erityisen hienoista, sisältä punaisista Baya Marisa -omenoistamme, mutta älä lainkaan lannistu jos sinulla ei satu kasvamaan samaa lajiketta. Aivan yhtä hyvää marmeladia tulee muistakin omenoista. Suosittelen kuitenkin käyttämään kirpeähköjä omenoita, jotta marmeladista ei tule liian makeaa. Makeutta voi vähentää myös vaihtamalla tummat rusinat keltaisiin, jotka eivät ole yhtä makeita kuin perinteisemmät rusinat.

Tarvitset

7,5 dl kirpeää omenamehua
500 g hillosokeria
300 g omenaraastetta
2 dl rusinoita (voi jättää pois jos et pidä rusinoista)
1 tl kanelia

Pese ja raasta omenat kuorineen. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele seosta hiljalleen 10-15 minuuttia. Laita valmis marmeladi puhtaisiin purkkeihin.  Anna marmeladin jäähtyä kansi auki.

Säilytä marmeladipurkit avattuna viileässä. Hillosokerin vuoksi marmeladia voi säilyttää avaamattomana myös huoneenlämmössä, valolta suojattuna.

Marmeladi maistuu ihanalta kevyesti paahdetun leivän ja tuore- tai kermajuuston kanssa. Voin kuvitella, että se maistuisi myös piparin ja juustojen kumppanina sekä kääretortun tai täytekakun täytteenä vaniljaisen kermavaahdon kanssa. Itse aion kokeilla marmeladia myös joulutorttuihin tänä vuonna.

Tuoksuvin terveisinJovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.