JUURTA JAKSAIN 

30.01.2024

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.

Puutarhapuuhia helpottavat, järkevät tuotteet ovat aina mieluisia hankintoja. Kokemuksen myötä niillä pyritään välttämään turhaa vaivaa, jollaisia esikasvatusvaiheen sekalaisten ruukkujen tetris-sommittelut, heikkoina huojuvien taimien elvytys tai kasteluvesien jatkuva kuivaaminen taimipöydältä varmasti monelle ovat. Paljon mielummin sitä nauttii siitä, kun satoisan matkan alkuosan voi hoitaa siististi ja hallitusti. Nämä asiat ovat tulleet meille aina vain tärkeämmäksi vuosien saatossa. Work smart not hard, sanotaan, eli viisas vähemmällä pääsee. Enemmän on tullut myös ymmärrystä kasvien alkutaipaleen olosuhteiden vaikutuksesta saatavaan satoon.

Julkaisu on tehty osana kaupallista yhteistyötä Pavunvarsi-puutarhaverkkokaupan kanssa.

Juurissa on voimaa

Aloitetaan niistä juurista. Mikä niissä on niin tärkeää onnistuneen sadon kannalta? Sanotaan, että terveen taimen voima on sen juurissa. Juuret ovat logistinen verkosto ja varasto maan ja kasvin välillä. Vahva juuristo varmistaa taimille ja niistä kehittyville kasveille riittävän määrän ravinteita ja vettä. Mitä terveemmät juuret, sen parempi kasvu ja hyötykasvien kohdalla sitä parempi sato. Kasvit juovat juurillaan ja saavat ravintoa sekä vedestä että itse maa-aineksesta. Kasvien juuret ottavat eri ravinteita eri etäisyyksiltä itsestään, joten hyvin kehittynyt ja laaja juuristo on kasvin ravinteiden saannin kannalta tärkeää. Kun nuori taimi saa kehitettyä itselleen vahvan juuriston jo varhaisessa vaiheessa, sen energia ei myöhemmin kulu juuriston kasvattamiseen, vaan kohdistuu kasvin maanpäällisen osaan ja sadon tuottamiseen. Näihin asioihin kiinnitän tänä vuonna erityistä huomiota testaten alussa mainittua kahta tuotetta sekä Biobizz Light Mix -multaa, joka sisältää juurien kasvun kannalta hyödyllistä perliittiä.

Garland Trio Top - lämpiävä esikasvatusasema

Tässä vaiheessa, kun olemme vasta laittaneet esikasvatusta aluilleen tässä Garlandin juurrutusjärjestelmässä, voin vain puhua sen ominaisuuksista ja ensikokemuksista, mutta alkuasetelma on erinomainen. Esikasvatusasemassa on oikeastaan kaikki kohdallaan. Olen aina ihmetellyt mm. sitä, miksi esikasvatusrasiat ovat niin matalia. Hyvä jos siemen on ehtinyt itää ja sirkkalehtensä avata, kun se ottaa jo minikasvihuoneen kattoon kiinni. Sitä ongelmaa ei tässä kokoonpanossa ole. Minikasvihuoneiden katto antaa taimelle aikaa kasvaa kehdossaan lähemmäs 20 cm saakka.

Meillä testissä oleva juurrutusjärjestelmä, jota kutsun esikasvatusasemaksi sen tarjoamien monipuolisten etujen vuoksi, on mallia Garland Trio Top. Sen alustan koko on 76 x 18,5 x 20,5 cm ja yksittäisten pikkukasvihuoneiden 23 x 17x 18,5 cm. Erilaisia malleja löytyy yksittäisestä pienoiskasvihuoneesta useampien kasvihuoneiden kokonaisuuksiin. Kasvihuonelaatikoiden materiaali on napakkaa ja tuntuu käyttöä kestävältä.

Erillistä lämpömattoakaan ei esikasvattamossa tarvita, sillä Garlandin aluskaukalot ovat lämpiäviä. Niiden energiankulutus on vähäinen, vain 0,013 kWh.

Tasainen, riittävä lämpö ja kosteus ovat tärkeitä siementen itämisen sekä taimen ja sen juuriston kasvun kannalta, mutta liika vetisyys ei ole hyväksi. Nämä seikat onkin otettu näissä alustoissa huomioon. Pienoiskasvihuoneiden pohjat ovat reiällisiä. Liikakasteluongelma on siis astetta alhaisempi, kun ylimääräiset vedet eivät seiso kasvihuonelaatikoissa.

Pienoiskasvihuoneiden lämpötila pysyy tasaisena lämpiävän kaukaloalustan vuoksi. Se edesauttaa siementen itävyyttä ja pitää kylvöt sekä myöhemmin taimet tasalämpöisinä. Tämä seikka on tietysti ihan yleisesti tärkeä asia, mutta eritoten täällä meillä vaihtelevien asteiden vanhassa talossa. Muillakin tasaisen lämmön ylläpito voi olla haastavaa. Monet esimerkiksi laittavat kylvönsä ja nuoret taimensa ikkunalaudalle, joissa lämpötila vaihtelee ja paikka itsessään voi olla hieman vetoisa. Voisi ajatella, että pieni karaisu tekee taimista vahvempia, mutta nuorten taimien energia menee hukkaan, jos se kasvun sijaan kohdistuu elinkamppailuun.

Kolmas erinomainen ratkaisu näissä pienoiskasvihuoneissa on se, että niissä on tuuletusaukot. Pienoiskasvihuoneiden taimet saavat ilmaa ja liika kosteus voi poistua ilman, että esikasvattamon sisällä lämpötila laskee liikaa. Tämä edesauttaa sekä siementen itävyyttä että sitä, ettei multaan tule hometta.

Viimeiseksi mainttakoon vielä se korkeus! Pienoiskasvihuoneissa on huomioitu se, että osa esikasvatettavista kasvaa pituutta hyvin nopeasti, mutta taimi hyötyisi hieman pidempään kasvihuoneolosuhteista. Näissä pienoiskasvihuoneissa on tavanomaista enemmän tuota korkeutta, joten taimia ei tarvitse ihan heti siirtää seuraavan kasvatusvaiheen alustoille. Taimet saavat kasvatella juuriaan rauhassa ja vahvistua ennen muuttoa. Mielestäni näissä esikasvatusasemissa on erinomaisen hyvä hinta-laatusuhde - tämän meillä testissä olevan mallin hinta on 58 €. Hyvät pienoiskasvihuoneet yhdistettynä lämpiävään alustaan ei ole lainkaan hassumpi hankinta kotipuutarhurille!

Garlandin esikasvatusasemat löydät täältä.

Air-Pot -ilmaruukut

Kun sitten tuolta esikasvattamossa vielä uinuvat paprikat ja tomaatit ovat siirtovaiheessa, ne pääsevät ilmaruukkuihin. Ensisilmäyksellä nämä Käärijän pöksyjen punteista kierrätetyiltä putkilta näyttävät kummajaiset eivät muistuta ruukkuja lainkaan - niissähän on reikiä, eikä pohjaa lainkaan, mutta ruukkujapa ovat silti!

Ilmaruukkujen tarkoituksena on tuottaa kasveille mahdollisimman vahva juuristo, ja sen toimivuus perustuu kasvien omiin ominaisuuksiin.  Epätasaisella pinnalla juuri etsii väyliä ja päätyy ilma-aukon kohdalle. Koska ilma kuivattaa juurta, se haarautuu ja levittäytyy kuin meduusa luoden tiiviin juuriverkoston, joka kykenee hyödyntämään vettä ja ravinteita tehokkaasti.

Air-Pottien materiaali on 100% kierrätysmuovia. Ruukkujen säilytys vie vain vähän tilaa, sillä ne ovat koottavia. Tämän malliston ilmaruukkuja löytyy yhden litran vetoisesta ruukusta aina suureen, 38-litraiseen ruukkuun. Meillä testissä olevat ruukut ovat paprikoiden ja tomaattien välikasvatusvaihetta varten ja siten litran koko on riittävä.

Airpotin kokoaminen

Ruukkulaatan muoto muistuttaa salmiakkia. Sen toinen puoli on reikäinen ja toinen nystyräinen. Nystyräinen puoli tulee ruukun sisälle, reikäinen ulkopuolelle. Reiällisellä puolella on yksi rivi nystyröitä, se tulee ruukun yläosaan.

Pohjapalaan on merkitty kummin päin se laitetaan ruukkuun. Salmiakin muotoista reunuspalaa kierretään pyöreän pohjapalan ympärille siten, että pyöreä pala on kahden alimman nystyrärivin välissä.

Kun ruukku on taitettu putkiloksi, sen saumapalat saa yhdistettyä toisiinsa painamalla taitteet päällekkäin. Saumat napsahtavat yhteen melko helposti, mutta kuten teollisissa tuotteissa aina, istuvuus ei ihan jokaisen kohdalla ole 1:1, mutta se ei haittaa.

Ruukkujen osiin kuuluu myös kierreruuvit, jollaisen voi laittaa ruukun ylä- tai alaosaan. Kierreruuvi varmistaa ruukun sauman pitävyyden.

Ilmaruukun täyttö

Miten tuollainen reikäinen ja pohjaton ruukku sitten täytetään? Itse testasin ruukun täyttöä siten, että laitoin sen pohjalle ohuen paperin, jonka kostutin. Sen jälkeen multaa lisätään pienissä erissä painaen aina edellinen kerros tiiviimmäksi ennen seuraavan multaerän lisäämistä. Puuha onnistui yllättävän siististi ja helposti! Myöhemmin juuristo täyttää ruukun, ja multapaakusta tulee kiinteä. Koska ruukussa ei ole pohjaa, kastelua ajatellen tarvitaan toki jonkinlainen alusastia. Matalareunaisia aluslaatikoita on saatavilla puutarhamyymälöistä, mutta tokikaan sellainen ei ole välttämättömyys. Mikä tahansa tasapohjainen ja reunallinen alusastia käy.

Kun sitten aikanaan tulee se hetki, että taimet siirretään lopulliselle kasvatuspaikalleen, ruuvi irroitetaan ja ruukku kääritään auki multapaakun ympäriltä. Ruukun osat pestään ja ne laitetaan säilöön seuraavaa satokautta varten. Kätevää!

Air-Potit löydät täältä.

Biobizz Light Mix -orgaaninen multasekoitus

Esikasvatusasemalla ja myöhemmin ilmaruukuissa käytämme tällä kertaa tätä testissä olevaa Biobizzin orgaanista multaseosta, joka sekin tukee juuriston kasvua. Multaseos koostuu noin 1/3 perliitistä, 1/3 rahkasammaleesta ja 1/3 rahkaturpeesta. Seos on vain kevyesti esilannoitettu, joten se soveltuu myös esikasvatukseen. Perliitti tekee mullasta ilmavan, jolloin juurten on helppo kasvaa ja perliitti nopeuttaa myös siementen itävyyttä. 

Sain tällä multaseoksella tehtyä myös multapaakkuja soil blockerilla, joten seos toimii paakuttajassakin mainiosti, vaikka ensiolettama oli, etteivät kuutiot ehkä perliitin vuoksi onnistuisi.

Noin! Esikasvatuskausi on saatu käyntiin myös täällä Jovelassa ja siten myös satokausi 2024!

Palaan päivityksillä asiaan instan puolella, kun esikasvatusasemalla alkaa tapahtua ja tietenkin sitten, kun taimien on aika muuttaa airpotteihin ja niistä pois, joten kuulumisiin Instassa!

Kaikki julkaisun ovat tuotteet saatavilla kotimaisesta puutarhaverkkokauppa Pavunvarresta, jolla on myös kivijalkaliikkeet Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Porissa.

Mukavaa esikasvatusaikaa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

UUSIMPIA JULKAISUJA

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...