Jovelat vastaan kaalikärpäset vol 2020. Ruusukaaleja pulloissa. Ei pääse ötökät pulloon ja jos pääsevät, siellä on niille kovin kostean tukalaa. Taimet tykkäävät, ötökät eivät. Toisessa kuvassa ollaan kuplakasvihuoneessa, eli surullisen kuuluisassa kirotussa kasvihuoneessa, jolla on tänä vuonna kuplamuovihuppu. Sen löylyissä kasvaa tomaatit ja inkivääri, jonka pitäisi päästä satoon tuossa kuukauden päästä. Mullan alla on kyllä uutta juurakkoa, mutta vielä maltetaan loppuun saakka!
Tomaatit ovat tänä vuonna 10 litran ämpäreissä. Pitkään asiaa pohdittuani, ämpäreissä ei ole reikää pohjassa. Reikä tehdään jos tulee tarvetta, mutta meillä on eniten haasteena ollut kuumuus ja kuivuus. Mullat ehtivät rutikuiviksi niin nopeasti, että vesi vaan humahtaa läpi. Nyt mullassa on biohiiltä ja ämpäristä vesi ei karkaa. On jotenkin vaikeaa uskoa, että tästä syntyisi ongelmaa. Ehkä tulen huomaamaan olleeni väärässä, mutta se riski nyt otetaan ja mennään sen mukaan. Yksikään kasvi ei ole meillä hukkunut veteen, mutta henki on kyllä haihtunut kuivuuteen. Meillä kastellaan jo tässä vaiheessa kasvatteja ja esimerkiksi palsternakkojen kylvö epäonnistui, sillä siemenet eivät itäneet kuivuuden vuoksi, kastelusta huolimatta. Kasvatuslaatikoissa multa on kuin sahanjauhoa jo ja kastella saa reippaasti. Palsternakat menevät siis uudelleen kylvöön. Onneksi on vasta kesäkuun 1. päivä!
Tällaisia kuulumisia ja kukkuja tällä kertaa täältä Jovelasta. Mitähän kivaa muilla on kerrottavanaan? Ai niin! Jos biologinen torjunta on sydäntä lähellä, vilkaise toki aiemmin nakuttelemaani juttua Puutarhasoturit, jossa on mm. kuvia ei-toivotuista ötököistä ja miten niitä voi torjua luontoa myrkyttämättä! Tuossa aiemmin mainitsin ruusukvittenin ja tarhamaltsan, joilla on hauskaa historiaa takanaan. Jos kasvien mytologia ja uskomukset sekä tarinat niihin liittyen kiinnostavat, voit halutessasi lukaista myös mustaseljaan liitetyistä muinaiskandinavisista taruista, joiden mukaan tuo seljankukkajuomista tuttu mainio värjäyskasvikin oli kodin suojelija, jota itseään suojeli itse pohjolan jumalatar Freya. Ihania tarinoita!