KUIVATAAN SATOA

15.08.2024

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 11.8.2019. Kirjoitus sisältää * merkittyjä kaupallisia linkkejä.

Vihannesten kuivattaminen

Olen sitä mieltä, että vihanneksia, myös juureksia kannattaa kuivattaa. Meillä säilötään juureksia soseena ja paloina pakastettuna, mutta pidän myös kuivatuista juureksista. Kuivattujen juuresten salaisuutena on esikeittäminen, joka lyhentää kuivatusaikaa ja parantaa kuivatun juureksen ulkonäköä ja makuakin.

Meillä kuivataan pääasiassa porkkanaa ja lempijuurestani palsternakkaa. Molemmat viipaloidaan ensin ohuiksi viipaleiksi vihannesmandoliinilla ja viipaleet esikeitetään 3-5 minuuttia. Tämän jälkeen huuhtaisen viipaleet lävikössä kylmällä vedellä ja nostan ne puhtaalle keittiöpyyhkeelle, jotta ylimääräinen vesi imeytyy pois. Viipaleet asetellaan kuivuriin siisteihin riveihin siten, etteivät palaset kosketa toisiaan. Juuresten kuivatuslämpötila on 40-50 °C.

Näin hauskoja pieniä porkkanaruttuja syntyy kunnon porkkanaviipaleista. Kuivurin alimmalle tasolle kannattaa laittaa kuivurimatto tai sen puutteessa vaikkapa leivinpaperia, sillä porkkana kutistuu valtavan paljon kuivuessaan, ja tipahtelee siten herkästi kuivurin ilmaraoista kuivurin pohjalle. 

Yksi raakakilo porkkanaa tai palsternakkaa on kuivuttuaan n. 3-4 dl.

Perunaakin voi kuivattaa

Peruna kuivataan samalla tavalla esikeitettynä kuin porkkanatkin, joko viipaleina tai kuutioina. Kuivatut viipaleet voi jauhaa jauheeksi, josta voi tehdä perunasosetta tai -sosekeittoa ja sitä voi käyttää leivonnassa. Kuutiot taas käyvät mainiosti keittoihin ja pataruokiin. Esikeittäminen on erityisen tärkeää perunoille, sillä esikeitetty peruna ei tummu kuivurissa.

Kuivattu sipuli

Sipulit kuivaamme viipaloimalla ne ja erottelemalla renkaat toisistaan. Myös sipulia kuivattaessa kannattaa kuivurin alimmalle osalle laittaa kuivurimatto tai leivinpaperia, jotta pienimmät renkaat eivät tipahda kuivurin pohjalle.

Sipulirenkaita olen kuivattanut 40-45 °C riippuen renkaiden paksuudesta. Lämpö voi myös aluksi olla hieman korkeampi noin tunnin ajan, jonka jälkeen lämpö lasketaan 40 asteeseen.

Vinkki! Kuivaa myös sipulien vihreät varret renkaiksi saksittuina. Saat huikean määrän ruohosipulia suuremmassa koossa!

Tomaattien kuivaaminen

Meillä tulee usein samaan aikaan niin paljon tomaattia, että satoa myös kuivataan. Kuivaan tomaattia sen koosta riippuen joko puolikkaina tai viipaleina. Eniten kuivaan tomaattia  aurinkokuivattujen tomaattien tapaan öljyssä säilöttäväksi sekä tomaattisipseinä, joita voi syödä sellaisenaan tai jauhaa yrttisuolan raaka-aineeksi. Usein teenkin kuivatusta tomaatista jauhetta, jota voi sitten lisätä niin yrttisuolaan kuin erilaisiin kastikkeisiin ja pataruokiinkin tuomaan makua ja väriä. Jauhetta voi käyttää myös vaikkapa sämpylä-, leipä- ja piirakkataikinoissa samasta syystä. 

Alla olevissa kuvissa on aiemmin julkaistun tomaattijutun herkkuja: tomaattisipsejä ja kuivattuja tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan.

Tomaatteja kuivatan 45-50° C sen mukaan kuivatanko puolikkaita kirsikkatomaatteja (korkeampi lämpö) vai tomaattiviipaleita (matalampi lämpö).

Tyrnin lehtiä ja yrttejä

Kukapa ei tietäisi, että tyrni on oikea c-vitamiinipommi, mutta myös tyrnin lehdet ovat rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja sisältäviä c-vitamiinipommeja. Tyrnin lehtiä kuivataan mm. teeksi.

Oikealla on kuivatettua kissanminttua. Yrttien suosituslämpötila kuivurissa on 30° C.

Soppajuureksia ja -vihanneksia

Erilaisten juures- ja vihannessekoitusten tekeminen on lempipuuhiani kuivurilla. Kuivatut monipuoliset sekotukset ovat niin verrattoman käteviä syksyn ja talven arjessa, toki juhlassakin! Kuivatan erilaisia sekoituksia, joissa on esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, paprikaa, sipulia, piparjuurta, tomaattia, sipulinvarsirenkaita ja erilaisia yrttejä. 

Juurekset esikeitetään ennen kuivatusta, kuten aiemmin mainitsin, ja muut kuivataan sellaisenaan. Ensinnäkin tällaisesta seoksesta voi milloin tahansa surauttaa lisää yrttisuolaa - meillä on niin monta läheistä, jotka pitävät yrttisuolastamme, että sitä tehdään usein. 

Toiseksi kuivatuista seoksista syntyy ihanan vaivattomasti hyvää ruokaa huolimatta siitä mitä kaupassa juuri silloin on tai ei ole sesongissa. Kunnon kourallinen tai pari seosta keittoon tai pataan, ja kaupan keittojuurekset voi unohtaa. Kuivattuja seoksia voi myös liottaa ennen käyttöä, jolloin ne soveltuvat hyvin myös pasta- ja wokkiruokiin, piiraisiin... melkeinpä mihin vain.

Marjoja ja hedelmiä

Marjoja voi kuivata kokonaisena tai kuivatusta soseesta tehtynä jauheena. Jauhe tehdään soseuttamalla marjat ja levittämällä sose taisaisen ohueksi kerrokseksi kuivurimatolle tai leivinpaperille. Marjojen kuivatuslämpö on 40-50 °C. Kun sose on kuiva, marjalaatta jauhetaan yleiskoneella jauheeksi.

Sosematosta voi myös tehdä marjaremmejä, jotka käyvät makeisista. Ohjeen marjaremmeille löydät täältä.

Omena- ja hedelmäviipaileiden suosituslämpö on 55
°C ja kuivatusaika 6-8 tuntia. Omena- tai päärynäviipaleita ei kuivata rapsakan kuiviksi, vaan ne saavat jäädä nahkamaisiksi kiekoiksi, jotka säilytetään tiiviissä astiassa tai vakuumissa.

Kuvassa kuivattua Baya Marisa -omenaa, joka säilyttää värinsä kuivattunakin. Oikealla puolukasta tehtyjä marjaremmejä. Marjaremmien kuva on kirjastamme Vanhassa Talossa: Jovelan Johanna & *Annabelle Antas (*valokuvaaja).

Hyvä kuivuri

Kun me jo monta vuotta sitten hankimme kuivurin, päätimme, että hankimme kerralla kunnollisen. Meille hankittu Optimum P200 kuivuri on valitettavasti ollut loppu valmistajalta jo muutaman vuoden, mutta lisään alle hankintavinkkiin vastaavan kuivurin linkin, joka näyttäisi olevan muutaman euron meidän kuivuria edullisempikin.

Suosittelen kuivurin hankintaa pohtivalle monitasoista kuivuria, jossa on vähintään 5-6 kuivatustasoa. Hyvässä kuivurissa on ylikuumenemissuoja, ajastin, automaattinen virrankatkaisu ja selkeät vapaasti säädettävät lämpövaihtoehdot. Pieniä kuivureita pidän hieman turhina, anteeksi. Se tietysti johtuu siitä, että meillä on niin paljon kuivattavaa, että kuivuri saisi hönkiä viikkoja jos pienellä kuivurilla yritettäisiin pärjätä. Kannattaa myös ajatella asiaa siten, että isoon kuivuriin mahtuu paljon kuivatettavaa, jolloin saman määrän kuivatus vie vähemmän sähköä kun isomman erän saa kerralla kuivaksi. Kunnon kuivuri myös kannustaa kuivaamaan ja usein se pieni kuivuri sitten jääkin pölyyntymään kaappiin, kun huomaa isommalle olevan tarvetta.

HANKINTAVINKKI!

Kuivuriamme vastaavia monitasokuivureita myy esimerkiksi * KitchenTime, löydät kuivurin täältä ja laaja valikoima muita kuivureita löytyy *KitchenOnelta täältä.

Laitetaan kuivurit hurisemaan ja tallennetaan kesää!

Satokauden iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...