KAIKKEA KURKUISTA 

23.04.2025

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä.  Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti. 

Tässä julkaisussa puhutaan kurkuista, niiden eri lajikkeista ja kurkkujen kasvattamisesta.

Mainosartikkeli on tuotettu yhteistyössä Puutarhasi elämään kanssa.

Vikkelä vilukissa

Siemenpussien suositukset kurkkujen esikylvölle ovat yleensä huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Muutama viikko onkin yleensä aivan riittävä kurkkujen esikasvatusajaksi, pois sulkien pesusienikurkun, joka erikoiskurkkukasvina vaatii meillä pitkän esikasvatusajan. Liian aikaisin ei muiden kanssa kannata aloittaa.

Koska kurkut ovat voimakaskasvuisia, ne ehtivät herkästi hujahtaa sellaiseen pituuteen, että taimien siirtäminen kasvihuoneeseen on hankalaa siinä vaiheessa, kun ulkolämpötilat sen sallivat. Kurkku on niin kylmänarka, että se pahoittaa mielensä jopa liian kylmästä kasteluvedestä. Kasvihuoneeseen taimet voikin siirtää vasta, kun yölämmötkin pysyvät 10 asteessa - ellei sitten halua peitellä taimia yöksi. Silloinkin yölämpöjen tulisi olla viiden asteen tienoilla.

Jos esikasvatusaika on ollut pitkä, kurkkukasvi kapinoi siirron jälkeen jarruttelemalla kasvuun lähtöä varsinaisella kasvupaikallaan. Mikäli kurkkukasvin varret hankautuvat tai muuten vaurioituvat siirrossa, myöhemmin kehittyvistä kurkuista voi tulla kitkeriä, koska kasvi joutuu käyttämään satotuotantoon tarvittavaa energiaansa varsiensa korjaamiseen ja kasvin vedenottokyky saattaa häiriintyä. Helpommalla siis pääsee, kun aloittaa esikasvatuksen vasta muutama viikko ennen kuin taimet voi siirtää kasvihuoneeseen. Toukokuun puolivälikään ei ole vielä liian myöhään.

Kurkuissa on mistä valita

Vaan miten sitten valita sopiva kurkku? Me kotipuutarhurithan usein jaamme kurkut kahteen pääryhmään. On tuoreena syötäviä kasvihuonekurkkuja ja pikkelöitäviä avomaankurkkuja, mutta näiden kahden pääkategorian sisälläkin kurkkulajikkeita on vaikka millä mitalla ja lisäksi on vielä erikoiskurkkuja. 

Jotkut kurkut ovat piikikkäämpiä kuin toiset, muodot EU:lle irvaillen kiemuraisen pitkistä standardien mukaisiin suoriin. On pulleaa ja hoikkaa, pitkää ja pätkää. Värit käsittävät kaikki vihreän sävyt, mutta myös keltaisia ja valkoisia kurkkuja on olemassa. Itse asiassa vanhimpiin meillä viljeltyihin kurkkulajikeisiin kuuluva Turun posliinikurkku tai Turun valkoinen posliini oli nimensä mukaisesti melko valkoinen "eikä koskaan kitkerä" -lajike. 

Kurkkuesimerkeiksi tähän julkaisuun valikoitui Scheteligin /Puutarhasi elämään siemensarjoista Buzzy, Siemen ja Sperli.

Pikkukurkkuja

Itsepölytteinen Iznik (siemensarja 'Siemen') on minikurkkulajike, jonka voi kylvää suoraan ruukkuun. Iznik tekee 12-14 cm kokoisia pikkukurkkuja. Toinen pikkukurkkuja tuottava lajike löytyy Buzzyn Patio-siemensarjasta. Kalimero-napostelukurkku on nopea ja satoisa lajike, jonka voi myös kylvää suoraan ruukkuun tai amppeliin.

Haaveena ikkunakurkut?

Monet kotipuutarhurit ovat innostuneet uudemmasta trendistä kasvattaa kurkkuja kotona ikkunakurkkuina. Vinkattakoon siis, että pikkukurkut Iznikja Kalimero sopivat varsin hyvin myös kasvatettavaksi ikkunakurkkuina.

Pitkiä kurkkuja

Noin 25 cm pitkiä kurkkuja tuottavat mm. hyönteispölytteinen luomulajike Sonja ('Siemen') sekä Sperlin siemensarjaan kuuluva, suomalaisen korvaa särähtävä Paska, joka nimestään huolimatta (joka tarkoittaa pääsiäistä), tuottaa itsepölytteisesti erittäin raikkaita ja maukkaita salaattikurkkuja jopa 10:ssä viikossa. Sisarlajikkeensa itsepölyttyvä Saladin tuottaa satoa 14-16 viikkoa kylvöstä. Siemen-sarjan siemenvalikoimasta löytyvä Bella on edellisiä pidempi, erittäin satoisa kurkkulajike, jota voi kasvattaa myös avomaalla. Pisimpiin kasvihuonekurkkulajikkeisiin kuuluu ns. kiinalaiset käärmeet, joilla saattaa olla mittaa lähemmäs 50 cm. Myös hyönteispölytteinen Kiinalainen käärme löytyy Siemen-siemensarjan valikoimasta.

Avomaankurkkuja

Kaikki Siemen-siemensarjan avomaakurkkulajikkeet voi kylvää suoraan ulos avomaalle kesäkuussa. Erityisesti etikkasäilöntään suositelluista lajikkeista Bruno on itsepölytteinen ja hieman aikaisempi kuin saman siemensarjan perusavomaakurkku. Molemmat voivat tuottaa satoa vielä syyskuussakin. Samasta siemensarjasta löytyy myös pitkäsatoisia ja lempeäpintaisia lajikkeita sekä peruslajikkeena että luomuna. Buzzyn Organic seeds -luomusarjan avomaakurkut kannattaa esikasvattaa huhti-toukokuussa.

Erikoiskurkkuja

Viidakkokurkun hedelmät ovat kuin miniatyyrivesimeloneita, mutta itse kasvi kasvaa jopa kolmeen metriin. Pienet, noin 3 cm pituiset hedelmät ovat peruskurkkuja happamampia. Ne soveltuvat yhtälailla tuoreena syötäviksi kuin pikkelöitäviksi. Vaatii itääkseen 20-25 asteen lämmön. Viidakkokurkku haluaa paljon lämpöä, vettä ja lannoitusta. Paras kasvatuspaikka on kasvihuone.

Sitruunakurkkuja kasvatetaan kuten viidakkokurkkuja, mutta kasvin hedelmät ovat korjuukypsinä keltaisia ja pyöreitä.  Sitruunakurkkujen maku on aavistuksen hedelmäinen ja hieman hapahko.

Pesusienikurkku eli Luffa on kurkkukasvi, jonka hedelmä muuttuu kehittyessään pesusieneksi. Luffa vaatii aikaisen esikasvatuksen, lämpöä, vettä ja ravinteita. Pesusienikurkkujen kasvattamisesta voit lukea sen omasta artikkelista täältä.

Kurkkujen kasvattaminen lyhyesti

Kurkku itää lajikkeesta riippuen 20-25 asteessa.

  1. Esikasvata kasvihuonekurkut mielellään vain 3 viikkoa ennen kuin taimet voi viedä kasvihuoneeseen.
  2. Vanha kansa esikasvatti avomaankurkut vappuviikolla.
  3. Käytä ravinteikasta multaa.
  4. Kylvä siemenet noin 1 cm syvyyteen.
  5. Pidä kylvös kosteana.

Kun on aika viedä kurkut kasvihuoneeseen tai ulos.

  1. Karaise taimet ja vie ne kasvihuoneeseen vasta, kun yölämpö pysyy 10 asteessa.
  2. Suojaa taimet tarvittaessa kaksikertaisella hallaharsolla, sillä niiden kasvu keskeytyy alle 12 asteessa.
  3. Tue taimet hyvin joko verkolla tai pystytuennalla.
  4. Muista tasainen ja riittävä kastelu, jotta kurkuista ei tule kitkeriä. 
  5. Lannoita riittävästi lannoitepakkauksen ohjeen mukaisesti.

Tarha-juuttiverkko tarjoaa hyvän ja helposti hallittavan tuen kurkuille myös kasvihuoneessa.
Kurkun varret voi kiinnittää verkkoon vaikkapa viherklipseillä.

Kohti sadonkorjuuta

  1. Latvo kurkut, kun ne ovat noin metrin mittaisia. Latvominen tekee sadosta runsaamman.
  2. Korjaa satoa usein. Liian suuriksi kasvaneet kurkut vievät kasvuenergiaa muilta, eikä kurkut maistu enää hyvälle.
  3. Kurkkuja ei kannata säilyttää jääkaapissa, jossa ne vetistyvät ja kitkeröityvät helposti. Kesällä viileät kurkut ovat naposteluherkkuja, mutta yleisesti paras paikka kurkuille on huoneenlämmössä.

Sperlin, Siemenen ja Buzzyn siemensarjoja sekä Tarha-tuotteita on saatavilla hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä, rautakaupoista, tavarataloista, kauppaketjuista ja alan verkkokaupoista.

ψ ψ ψ

Herkullista kurkkukesää odotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...