KERKKÄLIMONADI

18.04.2019

Vanhan ajan perinteinen limonadi maustetaan näin keväällä kuusenkerkillä ja sitruunalla. Loistava juoma myös kevään juhliin kivennäisveden kanssa! Alkuperäinen resepti on julkaistu Jovelan talopäiväkirjassa vuonna 2015.

Maltillinen kerkkien keruu ei juurikaan häiritse puuta, käy ilmi Metsäntutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Ennen kun suuntaat metsään keräämään kuusenkerkkiä, muistathan kuitenkin, ettei kerkkien kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos et ole asialla omassa

Perinteinen sitruunalimonadi

kuusenkerkällä

1,2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl kuusenkerkkää hienoksi silputtuna
2,5 dl (3-4 isoa sitruunaa) sitruunamehua
5 dl vettä

Laita 2,5 dl vettä, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan ja kuumenna seos. Anna sokerin sulaa veteen. Nosta liedeltä. Silppua kuusenkerkkä, jos sinulla on mortteli, riko hieman kuusenkerkän rakennetta. Jos morttelia ei ole, laita kerkkäsilppu pakastepussiin ja kauli yli kunnes neulasista tihkuu nestettä. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se  kerkkäsilpun kanssa lämpimään nesteeseen. Lisää lopuksi loput vedestä (2,5 dl) ja anna juoman tekeytyä vuorokauden. Siivilöi ennen pullotusta.

Vinkki!

Vanhan ajan limonadi on makeaa, ja maistuukin parhaalta yhdistettynä poreilevaan kivennäisveteen tai kuohuviiniin. Kokeile tätä juomaa myös täytekakkujen kostuttajana ja ylläty sen tuomasta raikkaudesta! Aikuiseen makuun kuohuviinin kanssa sekoitettu juoma jäätyy hurmaavaksi sorbetiksi. Kokeile kuusenkerkkälimonadia myös jääpaloina, jotka eivät laimenna juomaa, vaan tuovat siihen viehättävän raikkaan maun.

Otetaan malja keväälle ja tulevalle kesälle!
Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...