KERKKÄLIMONADI

18.04.2019

Vanhan ajan perinteinen limonadi maustetaan näin keväällä kuusenkerkillä ja sitruunalla. Loistava juoma myös kevään juhliin kivennäisveden kanssa! Alkuperäinen resepti on julkaistu Jovelan talopäiväkirjassa vuonna 2015.

Maltillinen kerkkien keruu ei juurikaan häiritse puuta, käy ilmi Metsäntutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Ennen kun suuntaat metsään keräämään kuusenkerkkiä, muistathan kuitenkin, ettei kerkkien kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos et ole asialla omassa

Perinteinen sitruunalimonadi

kuusenkerkällä

1,2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl kuusenkerkkää hienoksi silputtuna
2,5 dl (3-4 isoa sitruunaa) sitruunamehua
5 dl vettä

Laita 2,5 dl vettä, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan ja kuumenna seos. Anna sokerin sulaa veteen. Nosta liedeltä. Silppua kuusenkerkkä, jos sinulla on mortteli, riko hieman kuusenkerkän rakennetta. Jos morttelia ei ole, laita kerkkäsilppu pakastepussiin ja kauli yli kunnes neulasista tihkuu nestettä. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se  kerkkäsilpun kanssa lämpimään nesteeseen. Lisää lopuksi loput vedestä (2,5 dl) ja anna juoman tekeytyä vuorokauden. Siivilöi ennen pullotusta.

Vinkki!

Vanhan ajan limonadi on makeaa, ja maistuukin parhaalta yhdistettynä poreilevaan kivennäisveteen tai kuohuviiniin. Kokeile tätä juomaa myös täytekakkujen kostuttajana ja ylläty sen tuomasta raikkaudesta! Aikuiseen makuun kuohuviinin kanssa sekoitettu juoma jäätyy hurmaavaksi sorbetiksi. Kokeile kuusenkerkkälimonadia myös jääpaloina, jotka eivät laimenna juomaa, vaan tuovat siihen viehättävän raikkaan maun.

Otetaan malja keväälle ja tulevalle kesälle!
Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...