TEHDÄÄN LIKÖÖRIÄ!

26.08.2022

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy
upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.

Helppo marjalikööri

1 kg marjoja
700g sokeria
7 dl kirkasta alkoholia, jonka vahvuus on 40%

Laita marjat tiiviisti suljettavaan lasipurkkiin, kaada sokeri marjojen päälle ja hölskyttele. Jos marjat ovat kovin kovakuorisia, kuten karpalot, puolukat ja tyrnit, niitä kannattaa hieman survoa. Kaada alkoholi marjojen päälle ja sulje purkki. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä muutaman päivän, jonka aikana purkkia kannattaa käännellä. Jos sokeri paakkuuntuu purkin pohjalle, sekoita se liikkeelle lusikalla. Anna liköörin tekeytyä rauhassa, valolta suojattuna 3 kuukautta, jonka jälkeen likööri siivilöidään pulloon.


Kuvassa 2 viikkoa tekeytynyttä vadelmalikööriä, jossa sokeri on jo imeytynyt nesteeseen.

Fiinimpi kotilikööri

Tämä likimain 200 vuotta vanha resepti on hieman työläämpi, muttei kuitenkaan työläs. Likööristä tulee erittäin hienoa ja sen maku ja väri säilyy vuosia. Teen itse mustaherukkaliköörin aina tällä reseptillä, jonka sain aikoinaan tanskalaisesta kartanosta.

Kuvan lasissa on mustaherukkalikööriä vuodelta 2017.

1 kg puhdistettuja marjoja
1 litra kuivaa valkoviiniä
700 g sokeria viinimehulitraa kohti
1 dl maustamatonta alkoholia (HUOM! vahvuus 60%) yhtä  0,75 l pulloa kohti.

Survo marjat suureen astiaan ja laita se peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. 
Vuorokauden kuluttua lisää astiaan viini ja laita astia jälleen jääkaappiin vuorokaudeksi.

Vuorokauden kuluttua kaada seos kattilaan ja lämmitä seosta. Seos ei saa kuumentua liikaa, vain hieman kättä lämpöisemmäksi, muuten viinin alkoholit haihtuvat. Valuta viiniseos harsokankaan läpi puhtaaseen astiaan ja mittaa viinimehun määrä. Lisää sokeria viinimehumäärän mukaisesti 700 g per mittaamasi mehulitra. Käytä seos uudelleen hellalla mikäli sokeri ei tunnu sulavan, mutta ole tarkkana lämmön kanssa! Seos ei saa kuumentua liikaa!

Pese viinipullot (0,75 l) hyvin ja kuumenna ne 60-asteisessa uunissa. Anna pullojen jäähtyä. Lisää jokaiseen 0,75 l kokoiseen pulloon 1 dl kirkasta alkoholia ja täytä pullot viinimehulla.

Anna liköörin tekeytyä 3 kuukautta.

Jos marjat ovat jo joutaneet pakkaseen, ei hätää! Molemmat liköörit voi vallan mainiosti tehdä myös pakastetuista marjoista. Elo-syyskuu on muutenkin mainiota aikaa tehdä likööriä, sillä ne ehtivät hyvin niin joulun jälkiruokapöytään kuin pukinkonttiinkin!

Hyödynnä mäski!

Liköörin valmistuksesta syntyvän mäskin voi surauttaa tehosekoittimella soseeksi ja pakastaa ohuina levyinä pakastepusseissa (joista on helppo lohkaista paloja myöhemmin). Mäskisose sopii kivasti jogurtteihin, jälkiruokiin, leivontaan tai vaikkapa vispipuuroon.

Pullotetaan kesä ja nostetaan sille maljoja talven kynnyksellä Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...