SYYSPUHTEIDEN AIKA

06.10.2024

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt kasvuvyöhyke 1b:ssäkin ollaan käväisty lämpömittarilla nipin napin nollan alapuolella. Olisi siis syyspuhteiden aika.

Tänään, lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelijoiden poppoon kuukauden yhteisenä aiheena on muun muassa omavaraistelun ajankäyttö ja puutarhan sekä talon valmistelut talvea ajatellen.

Meillä tuo ajankäyttö onkin nyt ollut erikoisella tolalla. Kun kerroin viime kuukausipostauksessa olleeni sairaana, enpä tiennyt, että se oli vain alkusoittoa sairastelulle, joka lopulta venähti keuhkokuume-epäilyä myöten yli kuukauden mittaiseksi kaudeksi, jonka aikana en ole kyennyt tai jaksanut tehdä juuri mitään. Välissä oli sellainen vajaan viikon mittainen hengäshdystauko, etten ollut niin kipeä, ettei mitään olisi voinut tehdä, mutten niin tervekään, että jotain olisi kyennyt tekemään ilman kylmää hikeä otsalla, ja sitten mentiin taas korkealla kuumeella ja totaalisella väsyllä viime viikkoon saakka. 

Meillä on siis lähes kaikki syyspuuhat aivan vaiheessa. Toisaalta, eipä niitä ole ollut syytä tai mahdollistakaan ryhtyä tekemään, kun pihalla kukkii edelleen, satoa pukkaa vielä, tyrnipensaskin on edelleen marjaa täynnä, viimeiset omenat poimittiin vasta ja osa perunoista ja muista juureksista on edelleen maassa. Vointi on ollut sellainen, että oikeastaan vasta tällä viikolla olen päässyt puuhastelemaan enemmän, mutta siltikin vähänlaisesti normaaliin verrattuna. Yli kuukauden sairastuminen korkean kuumeen jaksoineen uuvuttaa edelleen. Tämä tapahtuma on toisaalta tuonut positiivisiakin ajatuksia mukanaan. Satoa on saatu korjattua ja laitettua, vaikka tahti on ollut hidas. Valitsemamme hyötykasvit ja niiden lajikkeet on valittu onnistuneesti, sillä kasvit eivät ole kaivanneet meitä, vaikka pääpuutarhuri kaatui vuoteeseen kesken sadonkorjuun. Hyvin ovat kasvit pärjänneet omillaan ja tehneet työtään ilman ihmiskäden apua.

Vinkki! Jos raakoja tomskuja on paljon samaan aikaan kypsymässä sisällä, jätä osaan kannat ja ota osasta kannat pois. Kannalliset tomskut kypsyvät nopeammin kuin kannattomat. Siten voi hieman jaksottaa kypsymistä niin, ettei ihan kaikki tule kypsiksi samaan aikaan.

Päiviä "hamsterina"

Voi miten olenkaan aina pitänyt Veikko Huovisen kirjasta Hamsterit. Pidin myös sen kuunnelmaversiosta ja ihanasta elokuvasta, jonka kävimme katsomassa isännän kanssa viime vuonna 50-luvun elokuvateatteritunnelmaa edelleen tarjoavassa, mutta silti teknisesti modernissa elokuvateatterissa.

 Minä olen juuri sellainen hamsteri. Raapustelen listojani, täytän ruokakomeroa talven varalle ja haalin kaikeinlaisia sadoista syntyviä herkkuja sieviin purkkiriveihin tai tarkkaan lajiteltuun järjestykseen pakkaseen. Tuossa yllä olevassa kuvassa kypsytellään raakoja tomaatteja ja haudutellaan uunissa kypsiä tomaatteja öljyn, porkkanan, palsternakan, fenkolin, valkosipulin ja yrttien kanssa. Pehmeäksi hautuneet herkut surautan soseeksi, jonka pakastan pastojen, keittojen ja patojen pohjaksi tuonnempana. Jovelan hamsterin talvivarastoja!

Tässä tehdään sitä samaa, mutta ilman öljyä, sillä hauduttelen tomaatit valkosipulin kanssa 2 litran padassa riisinkeittimellä. Se on vallan mainio, siisti ja kätevä tapa hauduttaa satoa toiseen muotoon, oli kyseessä sitten tomaatit, paprikat, juurekset tai vaikkapa kurpitsat, kuten alla.

Tuo riisinkeitin on ollut aivan ykkönen juuri kurpitsan kanssa. Usein olen hauduttanut kurpitsan pehmeäksi sosetta varten uunissa, mutta siinä on omat juttunsa. Pellille kertyy herkästi paljon  nestettä ja sitä lurahtelee helposti laitojen yli. Puuha voi olla hieman sotkuista, mutta riisinkeittimellä homma sujuu vallan kätevästi!

Ensin puolitan kurpitsan, sitten leikkaan sen viipaleiksi, kuorin kuoren pois ja koverran siemenosion irti pienellä veitsellä. Sen jälkeen pilkon puhtaat kurpitsakuut riisinkeittimen pataan ja kun se on täynnä, pata menee keittimeen keittoasetukselle. Kun seuraava satsi kurpitsaa on pilkottu, riisinkeitin onkin jo hauduttanut kurpitsapalat pehmeiksi. Kippaan pehmeät palat suureen kulhoon ja surautan kurpitsan soseeksi, jota vakumoin ja pakastan noin 7,5 dl erissä, kun sose on jäähtynyt.

Riisinkeittimistä ajatellaan usein niin, että ne ovat kaapissa pölyä kerääviä turhakkeita. Olen tässä asiassa kovasti eri mieltä. Tuo meidän OBH Nordican pikkumusta on kompakti, mutta siihen mahtuu 2 litraa ruokaa ja se on todella monikäyttöinen - ei vain riisin keittämistä varten. Sillä voi hauduttaa padat ja keitot, vihannekset, perunat, pastat ja vaikka linssit, tehdä puurot (myös riisipuuroa), se on suurena apuna satopuuhissa ja kaiken lisäksi ateriat voi ajastaa. Voin illalla laittaa vaikkapa UHT-maidon sen sisälle riisin kanssa ja määrätä laitteen valmistamaan riispuuron siten, että se on valmis aamulla kello 9. Samalla tavalla voin ajastaa lounaskeiton tai illalliselle risoton tai pata- tai pastaruoan. Tietysti laitteella saa tehtyä mahtavaa, juuri sellaista ravintolatasoista riisiä, mutta meillä riisi on sivuosassa tämän aparaatin käytössä. Tuo meidän pikkumusta on myös erittäin energianuuka - käyttää sähköä vain 0,35 kWh. Hyvä laite, tarjouksesta hankittu.

Palataanpas takaisin sadonkoorjuupuuhiin. On se vaan kumma. Aina, kun tänä syksynä olen ajatellut, että nyt on sadon viimeiset mitä milloinkin, niin ei. Lisää tulee edelleen. Tässä on tänä viikonloppuna kasvihuoneelta kerättyjä paprikoita. Ensimmäinen laimea yöpakkanen ei ole paprikoita haitannut. Kasvihuoneella puskee satoa ja paprikat kukkivatkin edelleen. Ihan hullua!

Tässä kropsutellaan siemeniä irti kukintansa päättäneistä auringonkukista. Säästin meille kaksi suurta siemenkakkua ensi vuoden kukkia varten. Muista siemeniä tehneistä kukista linnut ovat jo syöneet siemenet, mutta pihalla on edelleen vasta auenneita kukkia. Keräilin niitä ison kimpun tupaan perjantaina. Taas sanon ihan hullua, auringonkukkia nupuillaan lokakuussa!

Tuossa toisessa kukassa on perinteiset raidalliset siemenet ja toisessa pikimustat. Mustia siemeniä tekevät auringonkukat ovat sitä lajiketta, joka on erityisen ravinnerikas ja öljyisä. Se on siis se lajike, jota viljellään erityisesti auringonkukkaöljyä varten. Mustakuoriset siemenet sisältävät runsaasti muun muassa b- ja e-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja proteiinia.

Siinä ovat meidän 2024 jätit. Pisin auringonkukka oli 338 cm, suurin siemenkakku 33 cm halkaisijaltaan. Nuo jätit olivat niin valtavia, että isännän piti sahata ne poikki. Varren paksuus vastasi ihmisen rannetta ja nuo suurimmat siemenkakut olivat niin painavia, että jos sellaisen olisi saanut päähänsä, tutkintapöytäkirjoissa puhuttaisiin astalosta!

Vaikka satohommat ovat juuri mitään tekemättä menneet ihan mallikkaasti sairastelusta huolimatta, mustikkakoisojen kanssa meinasi käydä huonosti. En päässyt keräämään marjoja kuin muutaman kerran ennen kuin linnut ja tuulet veivät herkut mennessään. Onneksi erittäin myöhäistä satoa tuottavana kasvina mustikset tuuppasivat lisää marjoja saataville, tai oikeastihan ne ovat hedelmiä, mutta joka tapauksessa sain sen verran niitä kerättyä, että ensi vuoden siemenet ovat tallessa siltä varalta, etteivät mustikset tekisi oma-aloitteisesti tavalliseen tapaan uutta kasvustoa keväällä.

Oikealla talvivalkosipulit odottelevat sään viilentymistä, jotta saadaan laittaa ensi vuoden satokynnet maahan. En ole vielä jaksanut tehdä valkosipuli-voipyreetä pakkaseen, mutta jospa tässä ensi viikolla senkin jaksaisi tehdä. 

On niin mukavaa, kun on kaikenlaista pakkasessa. Se, että voi ottaa kerta-annoksen tarvitsemiaan valmiiksi käsiteltyjä ruoan raaka-aineita pakkasesta, tekee arjesta helpomman kiireiden, laiskuuden tai juurikin sairastumisen hetkellä. Ei tarvitse laittaa niin paljon energiaa siihen, että saa maukasta ruokaa aikaiseksi.

Viimeiset Baya Marisa -omenat on tosiaan nyt kerätty. Niitä on mehustettu mehuasemalla, hillottu, syöty sellaisenaan ja hieman laitoin paloina pakkaseenkin, että voin talvella tehdä jonkun piirakan kylmien päivien iloksi. Mieleni on tehnyt kokeilla tehdä näistä joulunpunaisista omenoista myös marmeladia, johon tulisi kanelia ja rusinoita. Testailin sitä torstaina ja marmeladista tuli aivan ihanaa! Nimesin marmeladin joulumarmeladiksi, koska se lupailee tuoksullaan joulua. Reseptin löydät täältä, jos haluat kokeilla sitä omilla ompuilla, oli ne mitä väriä tahansa, ja rusinat voi halutessaan jättää poiskin.

Lauantaina käväisimme isännän kanssa naapurikylän syysmarkkinoilla. Siellä oli edullisesti tarjolla niin hyvää paikallista karpaloa, että sitähän piti kotiin saada. Osan laitoin pakkaseen ja osasta keittelin karpalohilloa. Keltaiset palaset purkeissaan ovat pikkelöityä kurpitsaa. Isäntä kun ei pikkelsseistä erityisemmin välitä, en tee niitä määräänsä enempää. Litra tai pari kutakin lajia riittää hyvin omaan ja vieraspöytään meillä. Tykkään mielummin laitella maltillisen määrän monenlaisia kuin kymmeniä purkkeja samanlaisia herkkuja. Siten tulee syötyäkin säilömänsä ja pikkelsseissäkin on vaihtelua.

Lopettelen siihen mistä aloitin, säiden ihmettelyllä. Kummallinen on tämä syksy ollut, mutta on niitä aikoja toki ennenkin ollut ja satoja korjattu lokakuussa. Silti hämmästyttää esimeriksi ajatus, että meidän leveysasteilla viinirypäleitä korjattiin ennen vanhaan juuri lokakuussa. Tai että meillä ylipäätään oli viinirypäleitä 1500-luvulla sen verran, että niiden korjuulle piti ihan ajankohtakin määritellä.

Mikael Agricolan "mitä tulee tehdä milloinkin" vuosikalenterissa, joka julkaistiin osana hänen rukouskirjaansa vuonna 1544, Agricola näet sanoi, että lokakuussa poimitaan viinirypäleet, puiden lehdet putoavat ja odotellaan talvea. Agricolan määrämä ruokavaliokin kuulosti kovin metkalta. Hän oli sitä mieltä, että lokakuussa tulisi syödä sianlihaa ja juoda uutta viiniä sekä pippurilla (ehkä maustepippurilla) ja neilikalla maustettua vuohen ja lampaan maitoa. Lämmintä maustemaitoa olen joskus juonutkin keskiaikaravintolassa, eikä se ollut lainkaan hassumpaa. Sitähän voisi vaikkapa jonain koleana syysiltana taas kokeilla, mutta ihan lehmänmaidosta valmistettuna.

Mitä sitten tulee niihin syyspuuhiin tuolla puutarhassa, ne ovat viedä edessä. Hyötykasvien raadot pitää kärrätä kompostikasaan kurpitsalaan ja nurmikko leikata vielä kerran. Meillä suurin osa puiden ja pensaiden lehdistä on edelleen melko vihreinä ja kiinni puissa, esimerkiksi kirsikka- ja omenapuissa, joten odotellaan niiden varistelevan hieman enemmän lehtiään, ja sitten ajellaan nurmikko talvikuntoon. Syyskylvöille ei ole asiaa vielä toviin. Lauantainakin mittari oli jossain 16 asteen tienoilla. Yleensä nuo syyspuuhat saadaan säiden viilennyttyä tehtyä kahden viikonlopun aikana siten, ettei sentään koko päiviä puutarhassa puuhailla. Joskus osa hommista jää keväällekin, milloin mitenkin.

Syyspuuhista ja syys- sekä talvikylvöistä löytyy aiempi vinkkijulkaisu täältä.

Vaan mitä kuuluu ja millaisissa puuhissa hääräilevät muut mainiot omavaraistelijat? Käypä kurkkaamassa!

6.10.2024 klo 09:00 alkaen teitä ilahduttavat:

Kasvuvyöhykkeellä 1: Krutbacken
Kasvuvyöhykkeellä 2:
Pilkkeitä Pilpalasta, Sarin Puutarhat, Oma tupa ja tontti,
Kasvuvyöhykkeellä 3: TsajutSininen tupa, Villa Varmo,
Kasvuvyöhykkeellä 4:
-
Kasvuvyöhykkeellä 5: -
Kasvuvyöhykkeellä 6: -
Kasvuvyöhykkeellä 7: Korpitalo,
Lempeää lokakuuta toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?  Onko asiaa? Tule piipahtamaan instassa!
Voit laittaa meille myös postia: kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Niin leuto on tämä talvi ollut, että tammikuu muistutti jo melkein maaliskuuta. Valon määrä on ottanut aimo askelia kohti kevättä. mutta luonto on vielä talviunilla - ainakin kalenterin mukaan. Lähtölaskenta kevääseen on kuitenkin jo saatu ja vaikkei ulkona, niin ainakin mielessä vihertää!

2025 Vuoden HeVi on kurkku. Kurkkulajikkeista erikoisimpiin kuulunee pesusienikurkku eli luffa, joka on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi. Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni, tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa,...