Kevät
Aikainen kevät ilahduttaa, mutta saattaa myös kostautua kun sää kääntyykin kylmäksi ja takatalvi haastaa kotipuutarhuria taimineen. Taimet kärsivät kylmyydestä ja jo kukintaan ehtineet puut ja pensaat saattavat jättää sadon tekemättä kun pölyttäjät tuupertuvat viluissaan. Herkät nuput saattavat tipahdella kylmyyden vuoksi ja sato on menetetty. Esikasvatettuja taimia ei saa ulos ja niiden kanssa alkaa olla hankalaa sisätiloissa. Myöhäinen kevät taas tuo haasteensa sen suhteen ehtiikö sato kypsyä? Kuiva kevät haittaa kasvua ja kuuma kevät tuottaa liian nopeaa kasvua, jolloin kasvi tekee vartta ja kortta, mutta juuristo ei ehdi kehittyä samaa tahtia. Jos kesästäkin tulee kuiva, kasvi on altis kuivuudelle. Jos taas sataa liian paljon, taimet eivät kestä ylenmääräistä märkyyttä. Pohjanmaan kevättulvat ovat oma lukunsa. Niitä ja niiden seurauksia tosin näemme ja kuulemme vain median ja tuttavien kertomana.
Kesä
Kylmä kesä viivästyttää ja pienentää satoja. Kuuma kesä taas tuo kuivuutta ja satotuhoja. Hyvään kasvuun päässeet kasvit kuivuvat ilman riittävää vedensaantia. Rajut ukkoskuurot raekuuroista puhumattakaan saattavat rummuttaa koko sadon pilalle hetkessä. Oikeaan, tai siis väärään hetkeen osuva kesämyrsky
riepottaa kasveista siemenet, jotka olisi ollut tarkoitus kerätä talteen
seuraavan vuoden satoa varten.
Loppukesän jatkuvat sateet estävät korjaamasta viljaa ja eläinten rehuheinää, liika kuivuus taas näivettää sadot. Kuivaksi käynyt maa ei elvy sateista, ellei sadetta saada parin päivän ajan. Rengaskaivot tyhjenevät ja pohjavesi laskee. Vedensaanti on hanaveden varassa, ellei ole porakaivoa.
Kuumuus ja kuivuus on meillä tullut haasteeksi numero yksi. Nykyään varaudumme jo kuivuuteen. Sadevettä kerätään niin paljon kuin mahdollista, vaikka meillä on porakaivo ja biohiiltä tehdään itse, jotta maa-aines pystyisi sitomaan vettä mahdollisimman paljon. Käristyskupolin alla ei jaksa kerätä satoa sen enempää päivällä kuin hellelukemia hipovina öinä ja osa sadosta jää korjaamatta ajoissa. Kuumuus ja kuivuus tipauttelee marjat ennen kun ne ehditään korjata. Marjasato eritoten kärsii meillä tässä mielessä, vaikka omiksi tarpeiksi yleensä saadaankin marjaa kerättyä. Tänä vuonna sääolosuhteet veivät vadelmat. Ensin pölytys ei onnistunut liian aikaisen kukinnan vuoksi ja lopun viimeisteli kuivuus, johon ei auttanut edes kasteluyritykset. Kuivuuden aiheuttamien haasteiden vuoksi olen hakenut asian tiimoilta mahdollisimman paljon tietoa omaan käyttöön, mutta julkaisin aiheesta myös jutun nimeltä Janoinen maa, jossa selvitin mm. kuinka paljon vettä mikin kasvi tarvitsee ja paljonko esimerkiksi sadettajia tulee posotella, jotta kasvimaa on saanut riittävästi vettä.
Syksy
Sateeton syksy haittaa marjasatoja niin puutarhassa kuin luonnossakin ja sienisadot kärsivät kuivuudesta. Sienet ovat haastavia tyyppejä, sillä hyvä sienisato vaatii sateista kevättä, lämmintä heinäkuuta ja taas riittävän sateista syksyä. Liika sade taas tuo haasteita myöhäisille juurikkaille. Liian pitkään lämpimänä jatkuva syksy on ihana, mutta voi saada monivuotiset kasvit lähtemään uuteen kasvuun ilman talvilepoa, jolloin seuraavan vuoden sato on vaarassa. Syksyn myrskyt aiheuttavat monille monenlaisia tuhoja kasvihuoneiden vaurioista kaatuneisiin puihin. Tuulen maasta repimä omenapuu ei enää satoa tuota ja kaatuneen puun alle lysähtänyt kasvihuone ei tuo turvaa kasveille. Aikainen ja kolea syksy taas jättää osan sadosta raa'aksi ja kasvattaa lämmityksen tarvetta, joka kasvattaa lämmityspuun tarvetta puulla lämpiävissä talouksissa. Jos klapivarastot eivät ole ajoissa kunnossa, tulee vilu.
Talvi
Talvi on omavaraistelevan lepoaikaa, mutta puulämmitteisessä talossa lämmitys vaatii puuta ja mitä kylmempi talvi on, se enemmän puuta kuluu. Jos lunta on vähän, kylmyys puree napakammin. Toisaalta jos lunta on paljon tai maa ei ole kunnolla roudassa, talvimyrsky tekee pahojakin tuhoja, kuten vuonna 2011 riehunut Tapani-myrsky osoitti. Myrsky repi puut roudattomasta maasta ja yli 300 000 taloutta oli sähköttä pahimmillaan useista päivistä yli viikkoon. Talvimyrskyt tuntuvat aiheuttavan säännöllisesti ongelmia sähkönjakeluun. Tänäkin vuonna on kertaalleen n. 190 000 taloutta ollut sähköttä, kun Aapeli-myrsky näytti voimansa tammikuussa 2019. Hanget korkeat nietokset voivat olla myös hieman haastavia polttopuiden kaadossa. Parhaat lämmityspuut on kaadettu perinteisesti keskitalvella ja jos hanki yltää kainaloon saakka, homma on melkoisen hankalaa.
Kotitalouksien energiaomavaraisuus on erittäin haastavaa, ellei likimain mahdotonta talvikuukausina. Aurinkoa ei ole riittävästi, eikä pientuulivoimala usein kykene tuottamaan kuin äärimmäisen vähän sähköä kuluttavan talouden minimitarpeet, jos sitäkään. Talvella kasvisten kasvattaminen on haastavaa, vaikka toki jotain pientä saa kasvatettua talvisinkin ilman kummoisia kustannuksia.