Pääsatokausi
Nåja, Ensimmäisiä satoja meillä on saatu jo kesäkuussa - tai oikeastaan toukokuussakin, kun villit tuottavat, lipstikka riehuu, raparperi kasvaa, salaattia syntyy ja maa-artisokkaa voi nostaa, mutta
varsinainen suuri satokausi alkaa kesäkuun loppupuolella. Heinäkuussa sekä
viljelylaatikoiden että marjakasvien asukkaat tulevat satoon vuorollaan ja samaan aikaan. Tätä
sitten jatkuu kiihtyvällä tahdilla koko elokuun. Korjattavaa satoa
riittää aina syyskuulle, usein vielä lokakuullekin.
Olen aiemminkin maininnut, että yritän hieman tuota samansatoisuutta rikkoa kylvämällä osan eri aikaan kuin samikset ja valita samiksista sekä aikaista että myöhäistä lajiketta. Silloin ei ihan kaikki ole sadossa samaan aikaan, joka aiheuttaisi kaaosta, turhaa kiirettä ja uupumustakin. Olen näet myös kremppapuutarhuri. Selässä on iso pipi, nivelet eivät ole ihan priimaa ja näiden kanssa sitten tullaan toimeen, kun ei pakerra kerralla liikaa.
Syksyllä
Syksy on säilönnän aikaa. Syksyn saavuttua ja toki jo kesälläkin keräillään myös
paljon siemeniä seuraavan vuoden satoja varten. Erityisesti kerään
porkkanan ja palsternakan (jotka tekevät siemeniä 2. kasvatusvuotena),
tarhamaltsan, lilapalkoisten herneiden, samettiruusujen,
mustikkakoisojen ja jonkin verran myös kasvihuoneen kasvattien siemeniä,
mikäli ne eivät ole F1-lajikkeita, jotka siitä syystä eivät kykene tuottamaan
kaltaisiaan jälkeläisiä.
Edullisia puutarhahankintoja syksyllä!
Alkusyksy on myös erinomaisen hyvää aikaa ostaa puutarhatarvikkeita ja siemeniä, sillä niitä saa hyvin edullisesti, joskus jopa aivan naurettavan edullisesti, kun myyjien on saatava siemenständit ja puutarha tuotteet pois seuraavien sesonkitavaroiden tieltä.
Syyskylvöt ja -puuhat
Sitten onkin jälleen aika laitaa puutarha talviunille. Aina ei ehditä tai jakseta kaikkia viljelylaatikoita ja -paikkoja raapia puhtaalle pinnalle, mutta ne laatikot valmistellaan uuteen satoon, joihin tehdään jo syyskylvöjä. Viime syksynä kylvimme tavalliseen tapaan osan porkkanoista ja palsternakoista sekä tarhamaltsaa syyskylvöinä, ja laitoimme maahan talvivalkosipuleita, jotka sitten tässä kevään aikana sieltä mullasta nousevat heti kun luonto siemenet ja sipulit herättää.
Talvella
Marraskuusta tammikuulle me elelemme kuin hamsterit syöden kaikkea sitä ihanaa, jota ruokakomeroon ja pakkaseen on sadosta säilötty. Omaa satoa meillä kyllä syödään ympäri vuoden, mutta pääsato nautitaan kuitenkin tuoreena silloin, kun satoa on saatavilla. Osa sadosta syödään sitten tavalla jos toisella säilöttynä. Maakellariahan meillä ei ole. Emmekä me ruokaomavaraisia ole, ei sinne päinkään! Mutta onpas omassa pöydässä paljon sellaista, jota ei ruokakaupoista löydy. Se on tällaisen elämän luksusta se!