Historiaa, myyttejä ja uskomuksia
Pohjolassa mustaselja on ollut arvokas puutarhan aarre, mutta se tunnettiin jo antiikin Kreikassa, jossa länsimaisen lääketieteen isänä pidetyn Hippokrateen sanottiin arvostaneen mustaseljaa kaikkien sairauksien lääkerasiana. Pohjolaan mustaselja saapui mahdollisesti viikinkien mukana ja sen arvellaan ehkä olleen ensimmäinen tarkoituksella viljelty marjalaji Norjassa. Mustaselja on sittemmin levinnyt lintujen avustamana kaikkialla missä se viihtyy. Suomessa mustaseljaa on tiettävästi ollut 1700-luvulta saakka, jolloin maisteri, talouskasvitutkija Pietari Gadd testasi lajin selviytymismahdollisuuksia joko Turun Akatemian kasvitarhalla tai omalla koetilallaan Turun lähistöllä.
Skandinaavisessa mytologiassa mustaseljalla on ollut vahva suojelija, kissojen vetämässä vaunuissa ajeleva Freya, joka oli rakkauden, hedelmällisyyden ja kauneuden jumalatar. Joidenkin kirjoitusten mukaan yksi Freyan lempinimistä oli Hyllemor, mustaseljaäiti ja Freyan uskottiin asuneen mustaseljassa. Mustaseljasta tuli Skandinavian pyhä puu. Sitä ei sopinut kaataa - siitä seurasi huonoa onnea, eikä mustaseljasta sopinut taittaa oksia tai kerätä satoa puun hengettäreltä lupaa pyytämättä. Tanskalaisen sananlaskun mukaan siellä missä mustaselja ei kasva, ei ihminenkään voi elää.
Pohjolassa ja Manner-Euroopassa mustaseljaan liitetyt uskomukset olivat niin vahvoja, että sitä istutettiin kodin ja talousrakennusten ympärille asukkaiden ja eläinten suojaamiseksi kirouksilta, noidilta, peikoilta, maahisilta ja sairauksilta. Kuivattuja mustaseljakimppuja ripustettiin navettoihin ja latoihin suojaamaan eläimiä ja niiden ruokia. Englantilaiset uskoivat, ettei salama voi iskeä mustaseljaan, joten sen istuttaminen talon kylkeen toi suojaa myös tulipaloilta. Skandinaavisessa mytologiassa Freyan vaunuja vetävät kissat olivat lahja ukkosen jumala Thorilta. Ehkäpä uskomus siintää siitä.
Joissain paikoissa vainajan haudoille saatettiin laittaa mustaseljasta tehty risti. Kun oksat juurtuivat ja lähtivät uuteen kasvuun, sitä pidettiin merkkinä siitä, että vainajan sielu oli kulkenut autuuteen.