Tämä postaus kuuluu Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelevien bloggaajien yhteisen aiheen kuukausipostaussarjaan, jonka aiheena tässä kuussa on, mitä tulee ottaa huomioon ruokaeläimiä ottaessaan (hätäteurastus, lihan käsittely) tai jos saisi kasvattaa vain viittä eri kasvia puutarhassaan, mitkä ne olisivat? Meillä ei ole ruokaeläimiä, joten jutustelen sen sijaan niistä viidestä, joista en millään luopuisi omassa puutarhassamme. Yksi näistä on peruna. Seuraavaksi kerron miksi.
Peruna on pop
1. Peruna on äärettömän monipuolinen ja maukas ruokakasvi. Yritin listata kaikkea mitä perunasta voi valmistaa siten, että peruna on ruoan pääraaka-aineena ja parissa minuutissa listasta tuli seuraava:
Paistetut, paahdetut tai keitetyt perunat, perunamuusi, röstiperunat, duchesse-perunat, perunakroketit, lohkoperunat, ranskanperunat, perunakeitto, gnocchit, perunapihvit, perunasalaatti, perunakakut, perunapuuro, uuniperunat, hasselbackan perunat, perunajauho, valkosipuli-, kerma- tai juustoperunat, perunarieskat, perunagratiini, hölskypotut, perunapyörykät, imelletty perunalaatikko, sipsit..
niin, ja vielä perunaliima, jota ei tietenkään syödä (vaikka voisi), mutta keitettyä perunaa voi käyttää tarvittaessa paperiliimanakin.
2. Käyn mielummin hakemassa ateriaa varten painavat perunat omasta maasta ateria kerrallaan, kuin kannan perunoita kaupasta. Koska meillä ei ole maakellaria, joudumme myös ostamaan perunaa ja se hieman harmittaa, koska omat perunamme ovat niin hyviä.
3. Peruna on satoisa ja mielestäni sen kasvattaminen kannattaa. Yksi siemenperuna voi tuottaa jopa 30 perunaa. Tällä hetkellä, huhtikuussa 2022 yksi hyvä varhaisperuna (Annabelle) maksaa kaupassa noin *12 snt/kpl ja väriperunat noin 18-20 snt/ kpl (hintavertailujen keskimääräiseen kilohintaan *1,19 suhteutettuna). Luomuperunat maksavat noin 2€/kg, puikulat n. 3€.
4. Peruna on todettu erittäin terveelliseksi ravinnoksi. Peruna sisältää C-, B6- ja D-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia sekä kuituna toimivaa resistenssiä tärkkelystä. Väriperunoissa on huomattavia määriä vastustuskykyä lisääviä antosyaaneja eli flavonoideja, jotka myös ehkäisevät 2. tyypin diabetesta ja säätelevät verensokeria.
5. Mainio omavaraistelijan ruokakasvi. Osta siemenperunat kerran, kasvata sato, säilytä joitain perunoita siemenperunoiksi ja olet perunaomavarainen, mikäli sinulla on säilytysmahdollisuus perunoille talven yli. Siemenperunat olisi hyvä säilyttää n. +4 °C valottomassa tilassa. Me yritämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa säästää joitain siemenväriperunoita ämpärissä mullan kera, sillä perunan saatavuuden kanssa on haasteita - ihan ruokaperunankin, jonka ennustetaan kuluvana vuonna 2022 loppuvan ruokakaupoista ennen toukokuun alkua.