Kuvassa raakileita toukokuun viimeisellä viikolla 2019 ja kuvituskuva vihreistä ja punaisista karviaisista.
Karviainen on helposti kasvatettava marjapensas, joka ei vaadi kummoista hoivaa. Meilläkin huolletaan pensaita sen verran, että kuivuneet oksat poistetaan jos niitä on, syksyisin pensaiden juurelle lisätään maahan varisseita lehtiä ja keväällä hieman oksakariketta. Pensaita kastellaan hellekautena tarpeen mukaan, usein virtsan ja veden laimealla seoksella, josta pensaat tuntuvat pitävän.
Herukat
Heti ensimmäisenä keväänä täällä, 6 vuotta sitten, istutimme pieniä mustaviinimarjapensaita, jotka ovat nyt kasvaneet valtaviksi puskiksi. Pihalla oli pari vanhaa punaviinimarjapensasta, joista yksi niin valtava, että sen taakse voisi piilottaa pienen auton, mutta olemme myös istuttaneet punaviinimarjaa lisää pihalle. Pihalta löytyy myös valkoviinimarjaa. Marjoja syödään sellaisenaan ja pakastetaan talveksi. Mustaviinimarjasta teen aina mustaherukkahyytelöä ja usein myös likööriä, jonka resepti on likimain yhtä vanha kuin tämä 150-vuotias talokin. Mustaviinimarjan lehdet ovat myös mitä käyttökelpoisimpia keittiössä. Itse kuivaan lehtiä kuumia juomia varten, joihin kuvattujen mustaherukkalehtien lisäksi tulee kuivattua minttua ja salviaa. Louhisaaren juoman pääraaka-aineena on tuoreet lehdet. Säilöttyihin kurkkuihin tulee mustaherukan lehtiä ja lehtiä voi käyttää myös kääryleinä viininlehtikääryleiden tapaan. Ihan loppukeväästä ja alkukesästä, kun mustaviinimarjan lehdet ovat vielä nuoria, niitä kannattaa testata salaatissakin, erityisesti salaattiin jossa on lihaa, kuten paahtopaistia, kanaa, broileria, ankkaa tai kalkkunaa. Mustaviinimarjan lehdet sopivat myös salaattiin, jossa on halloumia tai fetaa. Se mieto mustaviinimarjan maku, joka on lehdissä läsnä, tuo kivan vivahteen salaatteihin maltillisesti käytettynä.