SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Rohtosuopayrtin suopa käy toki mainiosti myös yleispyykkiaineeksikin pitkin vuotta.

Kirjoitus on alun perin julkaistu 30.7.2019 ja nostettu esille ajankohtaisena kesällä 2024.

Hellivä pesuaine myös villalle

Kun rohtosuopayrttien kukinta on valtoimenaan, olen tavannut pestä villavaatteitamme siitä tehdyllä pesuaineella. Ensin annan rohtosuopayrtin ilahduttaa ja ihastuttaa suloisesti tuoksuvana kukkamerenä sille varatulla alueella, mutta tuvan päätyikkunan takana keinuva rohtosuopayrttimeri muistuttaa myös siitä, että kesä kääntyy aikanaan syksyksi, ja on taas aika pestä talouden villavaatteita ja villaisia tekstiilejä villasukista kuumavesipullojen palttoisiin.
Rohtosuopayrtti on erityisen hellä pesuaine villalle ja meillä villaisia lämmikkeitä piisaa. On mainittuja kuumavesipullojen nuttuja, villasukkia, kaulaliinaa, myssyä, villatakkia ja lampaanvillatossuja, sekä omiin että kyläilijöiden jalkoihin - vanhassa talossa asustelevien normaalia varustusta siis. Pieni vilkaisu villasukkakoriin kertoo, että on syytäkin pestä sukkia. Varsinkin vaaleissa sukissa näkyy kyllä, että talven aikana on taaperrettu ties missä, kun pohjissa on ihan kunnon tummia läikkiä. On aika kylvettää villat suloisella suovalla!

Pesupähkinää tehokkaammat


Rohtosuopayrttiä on käytetty iät ja ajat pesuaineiden raaka-aineena. Kasvin kaikki osat sisältävät saippuaa, johon viittaa kasvin latinankielinen nimikin Saponaria officinalis (sapo = saippua). Rohtosuopayrtti itse asiassa sisältää enemmän saippuaa (oikeammin glykosidia) kuin esimerkiksi tuontitavarana Suomeen saapuvat pesupähkinät. Tuontipesupähkinöiden sijaan on tarjolla myös kotimainen vaihtoehto: hevoskastanjat, joita voi käyttää pesupähkinöiden tapaan ja niidenkin pesuominaisuudet ovat vähintään tuontipesupähkinöitä vastaavat! Ohjeen löydät täältä.

Koko kukka pesee!

Rohtosuopayrtin lehtiä ja kukkia voi käyttää sellaisenaan, tuoreena tai kuivattuna, ilman erityistä pesunesteen valmistamista. Eniten saippuaa on kasvin juurissa, mutta koska juurakoiden kaivaminen on monasti kovin hankalaa ja samalla tulee tuhottua kasvustoa, olen itse käyttänyt pesunesteeseen vain kukkia, varsia ja kasvin lehtiä.

Pyykinpesuaine rohtosuopayrtistä

9 dl vettä
1 dl etikkaa
0,5 litraa rohtosuopayrtin lehtiä ja/tai/sekä kukkia (tai 2 dl kuivattuna)

Kerää lehtiä ja kukkia tiivis puolilitrainen, laita kasvin osat kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta vesi ja anna keitoksen poreilla kevyesti lämmöllä 15 minuuttia. Nesteen pinnalle kertyvä vaahto on saippuavaahtoa. Siivilöi neste sopivaan astiaan ja lisää etikka, joka parantaa nesteen säilyvyyttä. Anna nesteen jäähtyä ja pullota se.

Pesuneste ei vaahtoa itsestään, mutta vaahtoa syntyy kyllä kun vettä hieman vispaa kädellä. Veden tulee olla vähintään 30-asteista, jotta saponiini vapautuu veteen. Annostele suopaa pyykin määrän, likaisuuden ja oman suopanesteen tehon mukaisesti.

Säilyvyys

Ilman etikkaa pesuneste ei säily kuin noin viikon. Etikka on myös ihan hyödyllinen osa pesunesteestä, sillä se omalta osaltaan raikastaa pyykkiä ja parantaa sen laatua. Puhdas, kuiva pyykki ei tuoksu etikalle vaikka sitä pesunesteessä onkin.

Meillä etikkapitoinen suopaneste on säilynyt ulkosaunalla kesästä kevääseen käyttökelpoisena. Suopapullot ovat jäätyneetkin muutaman kerran talven aikana, mutta suopa ei ole siitä ollut moksiskaan.

Hyvin pesee rohtosuopayrtistä tehty pyykinpesuaine! Kuvassa samaiset pohjatuhruiset sukat pesun jälkeen. Pinttyneet likatahrat kannattaa liottaa pesunesteessä ennen varsinaista pesua. Nuo sukkien tahrat lähtivät vartin liotuksen ja normaalin käsipesun voimalla.

Käyttö tuoreena

Rohtosuopayrttiä voi käyttää tuoreenakin. Kukkia ja lehtiä nypitään pesusoikkoon ja päälle kaadetaan kiehuvaa vettä niin, että kasvin osat peittyvät. Vartin hauduttelun jälkeen lisätään vettä ja kasvin osat puristetaan kädessä kunnes niistä ei enää tule nestettä. Sen jälkeen voikin jo pestä pyykkiä.

Meillä on käytetty rohtosuopayrttiä molemmilla tavoilla, ja sekä käsipyykissä että pulsaattoripesukoneessa.

Täytyypi taas kerätä ja kuivata sieman rohtosuopayrttiä talteen talveksi ja tehdä vielä toinen satsi pyykkinestettä, jotta saa pesaistua myös lampaanvillatossuja. Sitten saakin syksy saapua aikanaan villaisten osalta - kunhan ei pidä kiirettä. Vielä on paljon kesää nautittavana!

Kuivatus onnistuu helposti ripustamalla muutaman oksan kimput roikkumaan vaikkapa henkariin tai  verhotankoon.

Talvivarastoja ei tarvitse piilotella - rohtosuopayrtti on suloinen kuivattunakin!

Lyhyesti rohtosuopayrtistä

  • ikivanha lääkekasvi, jota nykyään ei suositella nautittavaksi suun kautta miedon myrkyllisyytensä vuoksi.
  • sisältää runsaasti saponiinia, luonnon omaa saippuaa (glykosidi), joka liukenee 30 asteiseen veteen.
  • käytetty tuhansia vuosia erityisesti villan pesuun.
  • käytetään edelleenkin joissain museoissa arvotekstiilien pesuun.
  • käytetään erityisen hienona pesuaineena myös mm. hiuksille, mutta saattaa aiheuttaa herkälle iholle ärsytystä.
  • ulkoisesti käytettynä ei imeydy elimistöön.

Lähde: Maatiainen ry.

Kuvassa aukeamia kirjastamme Vanhassa talossa, johon rohtosuopayrttipesunestekin pääsi.
Kirjan alkuperäiskuvat: Annabelle Antas.

Mukavia pyykkihetkiä toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...