RUOKAKOMEROLLA 

31.07.2023

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi aikoinaan ajatuksesta, joka yhdisti mielikuvan vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle, ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon säilöntäpaikkana ja pahan päivän kotivarana kuin arkisena valikoimana tavallisia päivittäistuotteita.

Kirjoittaja on varautumiskouluttajakoulutuksen läpikäynyt kotivarailija. Julkaisua sponsoroi omilla
tuotteillaan Puteli, joka tarjoaa myös kuluttajille laajan valikoiman kauniita ja
käytännöllisiä pulloja ja purkkeja säilöntään.

Romahtaneen ja sittemmin puretun leivinuunin jättämään tilaan kymmenisen vuotta sitten rakennettu ruokakomeromme on muovautunut vuosien aikana omiin tarpeisiimme sopivaksi ja sen ylläpitoon on löytynyt omat rutiininsa ja niksinsä. Oman ruokakomeron ja sen kautta kotivaran tärkein ominaisuus onkin vastata oman kotitalouden mukaisia tarpeita. 

Yleisiä ohjeita on saatavilla runsaasti ja ne käsittelevät usein ns. 72 tunnin, eli 3 vuorokauden hätäkotivaraa, jonka avulla arkielämä ei käy arjen pienissä haasteissa turhan hankalaksi, oli tilanne sitten pidentynyt sähkökatkos tai koko perheen voimattomaksi saava vatsatauti. Monet haluavat pitää hieman laajempaa ja pitkäkestoisempaa kotivaraa, joka elää osana normaalia arkea, mutta turvaa kotitalouden myös poikkeusolosuhteissakin ennen, kun yhteiskunnan apu saadaan liikkeelle. Mikäli laajempaan kotivaraan on mahdollisuus, se toki on tässä maailmanajassa suotavaakin. Liikaa kuitenkaan ei kannata hamstrata - se ei ole kotivaran tarkoitus, eikä sellaisia elintarvikkeita hankkia, joita ei tule käytettyä muutenkaan, sillä se on turhaa rahanmenoa ja aiheuttaa ruokahävikkiä.

Vuosihuollon aikaan

Tapaamme tyhjentää oman ruokakomeromme kerran vuodessa. Samalla siivoamme komeron kunnolla ja käymme läpi kaikki elintarvikkeet. Ruokakomeron siisteys ja hyvä järjestys on mielestäni toimivan ruokakomerokotivaran a ja o. Kun kaikki on hyvässä järjestyksessä, asianmukaisesti merkittynä ja pakattuna ja helposti saatavilla käytön yleisyyden perusteella, ruokakomero pysyy järjestyksessä, ja hävikin mahdollisuus pienenee.

Ruokakomeron tai -kaapin vuosihuolloksi riittää huolellinen imurointi ja pintojen pyyhkiminen. Samalla tulee usein tehtyä joitain pieniä lisäyksiä tai muutoksia. Tänä vuonna matalan hyllytason päälle laitettiin muutama puulaatikko tuomaan lisää säilytystilaa.

Ruokien säilytys

Ruokien oikea säilytys on aina ensisijaisen tärkeää. Meidän kohdallamme siihen tuleekin kiinnittää erityistä huomiota, sillä talo on 150-vuotias ja vanhoilla hirsitaloilla joita ei ole vakumoitu umpeen, on omat oikkunsa. 9 vuotta sitten yksi hiiri oli päässyt ruokakomeroon jyrsittyään hirsien väliin pikkurillin päätä pienemmän raon, mutta sehän hiirelle riittikin. Kantapään kautta saatu oppi maksoi vain yhden näkkileipäpaketin ja opimme kerrasta. Kaikki ruoat ovat nykyään tiiviisti pakattuna lasipurkkeihin ja muoviastioihin, joiden kaareviin kulmiin eivät hiiren hampaat pysty. Hiiriä tosin ei ruokakomerolla ole sittemmin nähty, mutta hygieninen ja ilmatiiivis säilytys on silti tärkeää ruokien säilyvyyden kannalta ja järkeviin tuoteryhmälaatikoihin pakatut ruoat ovat myös käyttöystävällisesti saatavilla.

Tänä vuonna ruokakomeromme vuosihuolto toi mukanaan käytännöllistä silmäniloa, sillä saimme joitain uusia säilytyspurkkeja Putelilta. Putelin käteviin ja viehättäviin purkkeihin päätyi niin kuivaelintarvikkeita kuin oman sadon ensimmäisiä herkkujakin.

Muutama sana julkaisun sponsorista, Putelista

Puteli on Joensuulainen yritys, joka on tarjonnut lasipurkkeja, -pulloja ja säilöntätarvikkeita niin yrityksille kuin kuluttajillekin jo vuodesta 1995 alkaen. Heidän tarjontansa kattaa laajan valikoiman lasipurkkeja ja -pulloja, korkkeja ja kansia sekä lukuisan joukon muita säilöntään ja säilytykseen liittyviä tuotteita. Tuotteet myydään laatikoittain ja lavoittain, mutta myös oman tarpeen mukaisia tarjouksia voi tiedustella. Kaikki lasituotteet ovat elintarvikelasia. Kun käyt Putelin verkkokaupassa, huomaathan, että purkkeihin on saatavana erilaisia ja erivärisiä kansia, joten kannet tulee ostaa erikseen.

Kuvassa muutamia uusia lasipurkkeja, joista sylinterimallisten vetoisuus on hieman yli 3 litraa ja hieman yli 7 desilitraa. Ruukkumalliset purkit kuvassa ovat hieman alle 6 desilitraa ja hieman yli 2 desilitraa.

Arkitarpeita ja kotivararuokaa


Mitä ruokakotivarassa olisi sitten hyvä olla? Kuten aiemmin mainitsin, viranomaissuosituksia on olemassa ja ne ilman muuta tarjoavat hyviä yleisvinkkejä siihen, millaisia elintarvikkeita voisi kotivaraansa hankkia. Tässä julkaisussa puhutaan ainoastaan ruokakotivarasta. Erilaisiin varautumistilanteisiin ja niiden aiheuttajiin voit tutustua toisessa, yleisesti varautumista käsittelevässä julkaisussamme, joka esittelee kotivaratuotteita, erilaisia realistisia skenaarioita ja niiden vaikutuksia ihmisten elämään poikkeustilanteiden aikana.

Kaikista tärkein ruokakotivaran elementti on vesi. Jos häiriötila johtuu esimerkiksi sähkökatkosta ja sen kesto venyy parikin tuntia, vettä ei tule hanasta. Mikäli veteen on lurahtanut jotain sinne kuulumatonta, katkos voi kestää päiviä ja korvaava vedenjakelu saattaa tilanteesta johtuen ottaa oman aikansa, eikä tapahdu hetkessä. Kaupan lähdevesikanisteri säilyy avaamattomana kauan ja pelastaa tilanteen, mutta ne kannattaa hankkia ennen, kun puoli kylää vaimoineen on kaupassa samalla asialla, ja vesi loppuu kaupastakin. Vesijohtovettä ei tulisi säilyttää paria päivää pidempään edes jääkaapissa, vedessä aina olevien mikrobien vuoksi. Siksi itse suosittelen pidempään säilytykseen kaupan 5 ja 10 litran lähdevesikanistereita, joiden päiväys kestää hyvinkin puoli vuotta.

Seuraavaksi tärkeintä on mitoittaa kotivara oman talouden tarpeita vastaavaksi ja riittäväksi säilytysmahdollisuudet huomioiden. Jos perheessä on ruoka-aineallergioita tai erityisruokavalioita, ne on totta kai hyvä ottaa huomioon. Poikkeusolosuhteissa vatsavaivat eivät ole toivottavaa seuraa, vakavammista reaktioista puhumattakaan.

Ruokakomerostamme löytyy oman sadon lisäksi aivan arkisia perusraaka-aineita ruoanlaittoon ja leivontaan, hieman herkkujakin toki. Perusraaka-aineita ja -tarpeita ovat esimerkiksi erilaiset pastat ja riisit, lasinuudelit, jauhot, öljyt, erilaiset hiutaleet, soijarouhe, ketsuppi, sinappi, majoneesi, kuivahiiva, suola, erilaiset vihannes- ja hedelmäsäilykkeet, kuten oliivit, paseerattu tomaatti, palkokasvit, linssit, sienet, ja pikkelssit, vain muutamia mainitakseni, sekä kahvia, teetä, mehuja ja muita juomia, hunajaa ja sokereita. Lisäksi ruokakomerossamme on lemmikkien ruokaa, kestomaitoa (kahvi-, tee- ja puuromaidoksi), jonka säilyvyys on kestoltaan kuukausia sekä hieman säilöttyä lihaa, kuten keittokinkkua sekä tonni- ja savukalaa. Esimerkiksi Tulipin säilötty kinkku on sangen kelpoa pyttipannussa, vaikka säilykeliha ei muuten maistukaan. Sika-nautasäilykkeitä, eli ns. nötköttiä meillä ei ole, sillä sille ei ole käyttöä kuin enintään lemmikkien hätäruokana, jota on muutenkin saatavilla.

Ruokien säilyvyys ja päiväykset

Kun ostaa tuotteita välitöntä tarvetta enemmän tarjouksia hyödyntäen, säästää melkoisesti rahaa! Elintarvikkeiden päiväysmerkinnät on kuitenkin syytä tarkistaa, ja mikäli siirtää raaka-aineita parempiin säilytysastioihin, päiväysmerkinnät on hyvä siirtää myös uusiin säilytysastioihin, jotta ruokaa ei mene hukkaan. Kun teemme kerran vuodessa inventaarion, tarkastamme samalla kaikkien tuotteiden päiväykset. Kun sitten kauppareissun jälkeen lisäämme uusia tuotteita ruokakomeroomme, ne merkitään tarpeen mukaan ja laitetaan vanhempien tuotteiden taakse. Jos päiväystä riittää siten, että tuote käytetään varmuudella vaaditussa ajassa, merkintöjä ei tehdä ihan jokaiseen tuotteeseen. Kuiva-aineiden säilytysastioihin merkitään kuitenkin aina se ajankohta. jota ennen tuote tulee käyttää. Tämä on todettu hyväksi keinoksi ylläpitää varastoa. Kun päiväys on näkyvillä tai helposti saatavilla, unohtamisia ei tule.

Paljon käytössä olevia perusraaka-aineita, kuten riisejä ja pastoja, säilytämme suurissa lasipurkeissa ja 5 litran vesikanistereissa. Yhteen kanisteriin mahtuu kerralla paljon, ja ns. bulkkitarjoukset (x kpl hintaan y) voi hyödyntää huolehtimatta siitä, miten pastat, jauhot tai riisit saa säilymään.

Omasta sadostamme osa on pakkasessa, osa kuivattuna ja osa ruokakomerossa. Kuvissa on muutamia satokauden 2023 ensimmäisiä herkkuja. Kauniit purkit voi nostaa pöytään sellaisenaan.

Hävikkiruokakaupat, kuten Mat Smart, tarjoavat varautujille lähestyvän päiväyksen tuotteiden lisäksi myös hyvin pitkällä päiväyksellä varustettuja elintarvikkeita, joita tulee käytettyä arkenakin. Oman ruokakomeromme vakiovarustukseen kuuluu mm. erilaiset käyttövalmiit linssit, pavut, kikherneet ja tomaattimurskat, joita nykyään ostamme pääasiassa vain hävikkiruokakaupan tarjouksista.

Ruokakomeron käyttö

Omaa ruokakomeroamme käytetään siten, että se toimii täydennysvarastona. Kuin oma pieni 24/7 puoti omassa kodissa. Tuvassa on oma käyttömääränsä perustarvikkeita, jotta ne ovat kokkailun aikana helposti saatavilla, ja ruokakomerosta täydennetään tupaan tarpeita sitä mukaan, kun ne käytössä hupenevat. Kahdesti kuussa tehdään täydennystä, katsotaan tarvitaanko jotain lisää ja mitä tarjouksia on sillä hetkellä tarjolla. Ruokakomeromme vuoksi käymme mieheni kanssa tosiaan yhdessä ruokakaupassa vain kahdesti kuussa, noin 2 viikon välein.

Kotivaran myötä monet arkiset perustarpeet, kuten leivinpaperi tai vessapaperi eivät tavallisessa arjessakaan lopu kesken juuri silloin, kun niitä tarvitsisi. Vältyt turhalta yhden tuotteen kauppakäynniltä!

Lemmikkien kotivara

Kotivaran on hyvä kattaa myös talouden eläinasukkaat, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ravinnonsaantiinsa. Ruokakomerossamme on aina muutaman kuukauden edestä ruokaa kissoillemme ja koirillemme. Senkin on huomattu säästävän rahaa, kun hyödyntää lemmikkiruokatarjouksia. Jos lemmikkeihin kuuluu eläin, jolla on erityisruokavalio, kotivara sen osalta on erityisen tärkeää. Mikäli jostain syystä totuttu erikoisruokavalioruoka loppuu, eikä sitä ole juuri sillä hetkellä saatavilla kaupassa, tuloksena on joko nälkäinen lemmikki tai vaihtoruoan aiheuttamien vatsanpurujen seurauksia siivoava omistaja. Omasta kotivarastamme löytyy myös kissanhiekkapusseja sekä talvisin ulkolintujen siemeniä ja pähkinöitä, joiden ei soisi loppuvan kesken pahimmilla pakkasilla. Hyvään kotivaraan kuulukin siis myös lemmikkien ruoat ja niiden lisäksi esimerkiksi kissanhiekka ja loishäätötuotteet. Kannattaa myös huomioida lemmikkien vedentarve! Lemmikkien kotivarasta voi lukea lisää täältä.

Kotivara käytössä

Viranomaissuositus kotivaralle on 72h ja se käsittää ruoan lisäksi vettä sekä muita tarpeellisia tavaroita ja lisukkeita tulitikuista lääkkeisiin. Jos puhutaan puhtaasti poikkeustilanteista, eli tilanteesta, jossa ruokaa ei voi hankkia kaupasta esimerkiksi pidemmän sähkökatkon myötä, eikä sitä voi myöskään valmistaa tai lämmittää normaaliin tapaan, on hyvä ajatella myös sitä miten ruokaa voi valmistaa ja syödä sähkökatkon aikana. Meillä on puuhella, joten ruoan valmistus ei ole sen kummempaa sähkökatkon aikana kuin muulloinkaan, mutta monissa talouksissa 72h suosituskotivaraan kannattaa sisällyttää myös pieni retkikeitin, joka mahdollistaa niin kahviveden keittämisen kuin ruoan valmistuksenkin. Tavalliseen keittiövarustukseen ja kotivaraan kuuluvat myös avaajat, joilla pullot ja purkit saa auki sekä kattila, joka kestää tulta. Oivana lisänä mainitsen myös pienen määrän kertakäyttöastioita, sillä sähkö- tai vesijakelukatkoksen pidentyessä et halua kerryttää haisevaa ja kesäisin kärpäsiä houkuttelevaa tiskivuorta, jota ei pääse tiskaamaan ajoissa. Hanastahan ei sähkökatkon aikana tule vettä.

Vinkki pakastajille

Pakastin kestää yleensä hyvin n. vuorokauden mittaisen sähkökatkoksen, mutta katkoksen kestäessä useita päiviä, säilötty sato on vaarassa, ellei käytössä ole aggregaattia.

Omasta kotivarastamme löytyy aina hillosokeria ja etikkaa sekä merisuolaa. Jos oikein paha tilanne syntyy ja sähköjen palautuminen vie useita päiviä ulkolämpötilan ollessa riittämätön pakasteiden ulossiirtoon, pakastimen satoa voi vielä pelastaa hilloamalla ja pikkelöimällä. Hillosokerilla säilötyt hillot säilyvät huoneenlämmössä ja etikkasäilykkeet eivät tarvitse jääkaappia.

Sähkökatkon varalle ruokakomerossamme on patterikäyttöinen lyhty, joka valaisee tilan tarvittaessa ja vapauttaa kädet sen sijaan, että  pitelisin toisessa kädessä taskulamppua komerolla käydessäni.

Oma vara, kotivara, paras vara!

Täällä Jovelassa ruokakomerosta on tullut niin tavallinen, aikaa, vaivaa ja rahaa säästävä osa arkea, että tuntuisi hankalalta elää ilman kunnon ruokakomeroa. Monella tila asettaa haasteita omalle ruokakomerolle, mutta vähemmälläkin pärjää, ja jos tuntuu siltä, ettei kotivaralle ole tilaa edes olemassa olevissa kaapeissa, ehkäpä kurkkaus kaappeihin voi herättää pohdinnan siitä mikä kaappeihin laitetuista tavaroista on oikeasti tärkeää - olisiko ruokakotivaralle kuitenkin tilaa uudelleenjärjestelyllä? Kun kaapissa on välitöntä tarvetta enemmän raaka-aineita ruoanlaittoon, kotivarastakin tulee arkinen asia, jota ei tarvitse erikseen miettiä tai korvamerkitä, ja jos tarve kotivaralle tulee, arkea voi jatkaa melkolailla tavalliseen tapaan hyvän tovin. 

Kuten sanotaan, hyvä ruoka, parempi mieli. Poikkeusolosuhteiden aikana sillä mitä kaapissa on tai ei ole, ratkaistaan se, miten hyvin tilanteesta selviydytään.

Jos ihastuit Putelin käteviin ja myös edullisiin purkkeihin, kipaisepa Putelin verkkokauppaan kurkkaamaan heidän monipuolista valikoimaansa!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Julkaisu on alun perin julkaistu marraskuussa 2019 ja päivitetty heinäkuussa 2023.

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta


JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...