Arkitarpeita ja kotivararuokaa
Mitä ruokakotivarassa olisi sitten hyvä olla? Kuten aiemmin mainitsin, viranomaissuosituksia on olemassa ja ne ilman muuta tarjoavat hyviä yleisvinkkejä siihen, millaisia elintarvikkeita voisi kotivaraansa hankkia. Tässä julkaisussa puhutaan ainoastaan ruokakotivarasta. Erilaisiin varautumistilanteisiin ja niiden aiheuttajiin voit tutustua toisessa, yleisesti varautumista käsittelevässä julkaisussamme, joka esittelee kotivaratuotteita, erilaisia realistisia skenaarioita ja niiden vaikutuksia ihmisten elämään poikkeustilanteiden aikana.
Kaikista tärkein ruokakotivaran elementti on vesi. Jos häiriötila johtuu esimerkiksi sähkökatkosta ja sen kesto venyy parikin tuntia, vettä ei tule hanasta. Mikäli veteen on lurahtanut jotain sinne kuulumatonta, katkos voi kestää päiviä ja korvaava vedenjakelu saattaa tilanteesta johtuen ottaa oman aikansa, eikä tapahdu hetkessä. Kaupan lähdevesikanisteri säilyy avaamattomana kauan ja pelastaa tilanteen, mutta ne kannattaa hankkia ennen, kun puoli kylää vaimoineen on kaupassa samalla asialla, ja vesi loppuu kaupastakin. Vesijohtovettä ei tulisi säilyttää paria päivää pidempään edes jääkaapissa, vedessä aina olevien mikrobien vuoksi. Siksi itse suosittelen pidempään säilytykseen kaupan 5 ja 10 litran lähdevesikanistereita, joiden päiväys kestää hyvinkin puoli vuotta.
Seuraavaksi tärkeintä on mitoittaa kotivara oman talouden tarpeita
vastaavaksi ja riittäväksi säilytysmahdollisuudet huomioiden. Jos perheessä on ruoka-aineallergioita tai
erityisruokavalioita, ne on totta kai hyvä ottaa huomioon.
Poikkeusolosuhteissa vatsavaivat eivät ole toivottavaa seuraa,
vakavammista reaktioista puhumattakaan.
Ruokakomerostamme löytyy oman sadon lisäksi aivan arkisia perusraaka-aineita ruoanlaittoon ja leivontaan, hieman herkkujakin toki. Perusraaka-aineita ja -tarpeita ovat esimerkiksi erilaiset pastat ja riisit, lasinuudelit, jauhot, öljyt, erilaiset hiutaleet, soijarouhe, ketsuppi, sinappi, majoneesi, kuivahiiva, suola, erilaiset vihannes- ja hedelmäsäilykkeet, kuten oliivit, paseerattu tomaatti, palkokasvit, linssit, sienet, ja pikkelssit, vain muutamia mainitakseni, sekä kahvia, teetä, mehuja ja muita juomia, hunajaa ja sokereita. Lisäksi ruokakomerossamme on lemmikkien ruokaa, kestomaitoa (kahvi-, tee- ja puuromaidoksi), jonka säilyvyys on kestoltaan kuukausia sekä hieman säilöttyä lihaa, kuten keittokinkkua sekä tonni- ja savukalaa. Esimerkiksi Tulipin säilötty kinkku on sangen kelpoa pyttipannussa, vaikka säilykeliha ei muuten maistukaan. Sika-nautasäilykkeitä, eli ns. nötköttiä meillä ei ole, sillä sille ei ole käyttöä kuin enintään lemmikkien hätäruokana, jota on muutenkin saatavilla.