DIY SIEMENNAUHAT

05.12.2022

Omat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaahan mitoitetut siemennauhat syntyvät helposti ja ovat käteviä käytössä, eikä siemennauhassa suinkaan tarvitse olla vain yhtä lajiketta siemeniä!

Siemennauhoista on moneksi


Siemennauhat ovat niin käteviä, mutta itse tehden myös oiva paikka säästää puutarhakustannuksia, sillä ostetut siemennauhat ovat usein myös hieman hintavia. Lisäksi itse tehtyyn siemennnauhaan voi laittaa useampaa kuin yhtä lajiketta siemeniä! Joka toinen siemen voi olla kumppanuuskasvi ja väliin voi laittaa myös jonkun torjuntakasvin siemenen, joiden avulla kasvimaalla voidaan hyvin. Myös kukkaistutuksia varten voi tehdä erilaisia siemennauhoja tai kokonaisia siemenlaattoja vessapaperista. Yksi arkki paperia yhtä väriä ja lajiketta, toinen toista.. Vain mielikuvitus asettaa tähänkin puuhaan rajat!

Tarvitset


Vessa- tai talouspaperia tai edullisia serviettejä
Mitan
Pensselin
Myrkyttömän tussin tai kynän
Sakset
Kiinnitysainetta (ks. myöhemmin vaihtoehdot)
Siemeniä

Tarkista ensin siemenpussista mikä on siementen viljelyetäisyys. Jos teet siemennauhoja kasvatuslaatikoihin, mitota vessapaperin pituus kasvatuslaatikkoosi sopivaksi jättäen hieman ylimääräistä vessapaperia nauhan alkuun ja loppuun. Kerron ohjeen lopussa miksi.
Laita mitta vessapaperin viereen ja ala merkitä siemenille paikkoja. Tässä on kylvövälinä 4 cm porkkanalle.
Tipauta pensselillä kunkin siemenpaikan kohdalle tippa kiinnitysainetta, joka voi olla esimerkiksi kananmunan keltuaista. Vegaani voi käyttää vastaavasti keitettyä ja veden kanssa soseutettua perunavelliä. Myös vehnäjauho-vesiseos on käypä kiinnitysaine, mutta sitä kannattaa käytää maltillisesti, jotta paperiin ei imeydy liikaa nestettä. Jotkut kiinnittävät siemeniä jopa myrkyttömällä askarteluliimalla, mutta itse en ole sen kannalla.

Tipauta kuhunkin siemenpisteeseen kiinnitystipan päälle pari siementä. Itämisvaiheessa ylimääräisen taimen voi nypätä pois. Tarkista, että kaikissa pisteissä on siemeniä.

Paina toinen kerros vessapaperia edellisen päälle ja paina kutakin siemenpistettä hellästi. Itse teen siten, että sipaisen vielä vessapaperien väliin, nauhan alkuun ja loppuun sutaisun kiinnitysainetta, jotta nauha liimautuu umpeen koko matkalta. Anna siemenalustan kuivahtaa lämpimässä paikassa mahdollisimman nopeasti. Leikkaa alusta ohuiksi siemennauhoiksi. Tässä versiossa yhden vessapaperiarkin leveyteen mahtui 3 siemenpaikkaa rinnakkain, joten yhdestä pitkästä vessapaperiarkkivedosta tuli 3 kasvatuslaatikkoon mitotettua siemennauhaa.

Siemennauhat ovat valmiita istutettaviksi! Tarkista siemenpussista siementen istutussyvyys, aseta nauhat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaalle kostealle mullalle, kostuta nauhat päältä, peitä ne mullalla ja kastele kylvös kunnolla. Itse jätän pienet tupsut siemennauhaa mullan päälle kasvatuslaatikon päädyssä, jotta tiedän missä siemenrivi menee. Tällöin rikkaruohot on helppo nyppäistä pois heti kun niitä ilmestyy.

Siemenlaatat

Pohdin, että siemennnauhojen tapaan voisi tehdä myös siemenlaattoja. Jos teet vastaavia siemenlaattoja, irrota vessa- tai talouspaperiarkkeja, sipaise kunkin arkin pinnalle kiinnitysainetta, sirottele siemenet päälle, peitä toisella paperiarkilla, kuivata nopeasti ja säilytä siemenlaatat pinossa kunnes on aika istuttaa. Kuhunkin laattaan kannattaa tietenkin merkitä mitä siemeniä kussakin on sisällä.

Siemenlaatoilla voi suunnitella mitä mielikuvituksellisempia kukkaistutuksia. Miten olisi shakkiruudukko, nimikirjaimet, sateenkaari, värikäs puutarhapolun reunus tai lajikkeittain nouseva kukkameri?

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...