Punajuuri
Tuottaa siemeniä vasta 2. vuotena. Jätä punajuuri maahan ja anna sen kukkia seuraavana vuotena. Kukinnan jälkeen punajuuri nahistuu. Leikkaa siemenvarsi ja ripusta se ylösalaisin kuivumaan. Siemenet ovat kerättävissä siemenrypäleistä oksan ja siementen kuivuttua.
Siementen elinkelpoisuus: 6 vuotta
Kaalit
(Capitata-lajikeryhmän), kuten kerä- (valko-), puna- ja suippokaalilajikkeet
Kaalit tekevät siemeniä vasta 2. vuotena, ja koska kaali ei saa jäätyä, siementen tuottaminen Suomessa lienee hieman haastavaa. Siementuotantoon valitut kaalit pitäisi talvettaa maakellarissa tai muussa tilassa, missä ne eivät pääse jäätymään. Seuraavana kesänä uudelleen ulos siirretty kaali kukkii ja tekee siemenet palkoihin, jotka kuivataan.
Siementen elinkelpoisuus: 7 vuotta
Juuriselleri
Edellisen vuoden sadosta maahan jätetyt juurisellerit kukkivat seuraavana kesänä. Siemenet kerätään siemenoksan muututtua ruskeaksi. Jälkikuivatus sisällä n. 2 viikon ajan.
Siementen elinkelpoisuus: 5 vuotta
Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsan annetaan ylikypsyä puutarhassa n. 3 viikkoa. Kurpitsa halkaistaan, siemenmassa kaavitaan, huuhdellaan ja siivilöidään kunnes jäljellä on vain siemeniä. Kuivaa siemeniä 2 viikkoa esimerkiksi lautasella.
Siementen elinkelpoisuus: 6-10 vuotta
Kurpitsat
Kurpitsan siemenet ovat valmiita korjattavaksi kun kurpitsan pintaan ei saa enää painettua lommoa. Tämän jälkeen kurpitsa otetaan sisälle ja sen annetaan kypsyä vielä 3 viikkoa. Jälkikypsytyksen jälkeen kurpitsan siemenet kaavitaan irti ja huuhdellaan vedellä kunnes siemenissä ei enää ole kurpitsalihaa kiinni. Siementen annetaan kuivua lautasella tai leivinpaperilla muutaman viikon ajan.
Siementen elinkelpoisuus: 4-9 vuotta
Lanttu
Maahan jätetty lanttu kukkii seuraavana vuonna tehden pieniä keltaisia kukkia, joihin kehittyy solakoita siemenpalkoja. Siementen annetaan kypsyä ja kuivua luontaisesti paloissaan kunnes ne ovat ruskeita. Viikon jälkikuivatuksen jälkeen rapeat palot avataan ja siemenet ovat valmiita säilöttäviksi.
Siementen elinkelpoisuus: 2 vuotta
Kasvihuonekurkku
Kurkun annetaan ylikypsyä kunnes se on keltainen. Irrota kurkku köynnöksestään ja anna sen kypsyä sisällä vielä 2-3 viikkoa. Siemenet kaavitaan irti ja huuhdellaan puhtaiksi, jonka jälkeen siemenet saavat kuivua n. viikon ajan.
Siementen elinkelpoisuus: 10 vuotta