Terveellinen, hyvä peruna
Ei vellillä jaksa kuin veräjälle asti, puurolla pualivälihin, mutta perunalla jaksaa perille asti.
- suomalainen sananlasku
Kyllä vanha kansa tiesi mistä puhui, sillä perinteinen peruna on mitä mainiointa, monipuolista ruokaa, joka sisältää mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, B1-, B6-, C-, E- ja K-vitamiineja. Uusimpien tutkimusten mukaan erityisesti lilat väriperunat ovat terveydelle edullisia ja voivat mm. vähentää aikuisiän diabeteksen riskejä. Värikkäiden kasvien sisältämät antosyaanit, eli kasvien siniset, punaiset tai lilat väriaineet ovat monella tavalla edullisia terveydelle. Niiden on osoitettu tehostavan vastustuskykyä ja omaavan veren sokeritasapainoa tasaavia sekä mm. sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä vaikutuksia.
Helmikuussa 2023 Turun yliopiston julkaisemassa tutkimuksessa kävi ilmi, että lila peruna sisältää erityisen tehokkaita antioksidantteja. Lila peruna on esimerkiksi mustikkaa tehokkaampi diabeteksen riskien vähentäjänä, sillä sen ja mustikan sisältämät väriaineet imeytyvät eri tavalla elimistöön. Lilan perunan sisältämät asyloidut antosyaanit parantavat elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, parantavat suoliston pintakerrosta, vähentävät elimistön tulehdustiloja ja parantavat suolistomikrobiston koostumusta.