Siemenpommien taustalla on ikivanha japanilainen Tsuchi Dangoksi
kutsuttu viljelymenetelmä, jossa siemenet "leivotaan" savesta ja
lannasta tai mullasta koostuvan taikinmaisen massan sekaan.
Siemenpommeja on käytetty myös muinaisessa Egyptissä.
Menetelmän uudelleen herättäjänä pidetään japanilaista
puutarhuri-filosofi Masanobu Fukuokaa, joka otti esi-isiltään perityn
Tsuchi Dango -menetelmän uudelleen käyttöönsä. Masanobu Fukuoka oli luonnollisen no-till -viljelyn ja aavikoituneiden maiden elvyttämisen puolestapuhuja, joka arvosti perinteisiä viljelymenetelmiä ja pyrki menetelmillään häiritsemään mahdollisimman vähän maan luontaista tilaa. Siemenpommeilla on tehty myös erilaisia kampanjoita, joiden tarkotuksena on elävöittää joutomaita ja tuottaa lisää ravintoa kukkia tarvitseville hyönteisille.
Pallo on siemenen koti
Siemenpommien idea on siinä, että siemenpommiksi kutsuttu istutuspallo sisältää valmiiksi kaiken sen, mitä taimi tarvitsee kasvaakseen. Pallon voi heittää vaikkapa pellolle sellaisenaan. Kotipuutarhassa siemenpommeilla voi kasvattaa kukkia tai muita kasveja paikassa, jonne ei muuten pääsisi tai haluaisi kulkea muita kasveja vahingoittaen. Tällainen paikka voi olla vaikkapa oma kukkaniitty, jonka keskellä on pälvi tai jonne muuten halutaan lisää kukkia tai uusia lajikkeita
Siemenpommit ovat käteviä myös hieman rikkaruohoihin taipuvaisella alueella, jossa siemenpallon myötä toivotuille kukille luodaan vahvemmat mahdollisuudet vallata tilaa muilta kasveilta.
Luo kauniita kukkivia kuvioita puutarhaan!
Siemenpallojen avulla voi puutarhaan luoda myös erilaisia istutuskuvioita pintasirotuksen sijaan. Kuvioiden suunnittelu siemeniä sirottelemalla voi muuten olla hieman haastavaa, koska siemenet saattavat lennellä tuulenvireen tai liikkua pintamullan lisäämisen mukana pois kohdasta, johon niitä on aiottu. Siemenpalloilla sommittelu käy helposti ja kuviota luodessaan sitä voi muutella mielin määrin.
Näin tehdään siemenpommeja!
2 osaa puhdasta punaista savirouhetta
1 osa lantaa tai hieman kanankakkaa* (*ei liikkaa, jottei taimet ylilannoitu!)
4 osaa multaa
vettä
siemeniä
Mainitut määrät ovat summittaisia, käsituntuntuma on paras opastaja.
1) Laita ensin savirouhe ja maltillinen määrä vettä kulhoon ja anna saven imeä vettä, kunnes savi on sekoitettavaa tahnaa. Ihan kaikki rakeet eivät välttämättä täydellisesti taikinoidu, mutta se ei haittaa.
2) Lisää kanankakkaa tai lantaa, multaa ja vettä siten, että saat aikaiseksi kiinteän ja muovattavan, ei liian vetisen massan. Anna massan turvota yön yli kelmulla suojattuna.
3) Jos käytät pieniä siemeniä luodaksesi usean kukan ryppään, kauli massa kahden leivinpaperin tai kelmun välissä ohueksi levyksi ja sirottele sen päälle harvakseltaan siemeniä. Käännä levy kaksin kerroin siten, että siemenet jäävät levyjen väliin, ja ota levystä sopivia paloja, jotka pyörittelet käsissä pieniksi pulliksi. Palloon voi laittaa myös yksittäisiä siemeniä. Nypi massasta sopiva määrä "taikinaa" ja laita siemen sen keskelle. Muovaa massasta pallo.