SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Juhannuspolkka eli piparminttu-raparperisima

Tässä raikkaanmakeassa kesäsimassa on hieman polkkakarkkia muistuttavaa makua, jonka mukaan annoin juomalle nimen.

4-5 raparperinvartta
15 oksaa piparminttua
1 sitruuna
600 g sokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele ja pilko raparperit ja piparmintut. Kuori sitruunat pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi ne.
  • Laita raparperit ja mintut sekä sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna raaka-aineiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Suvisima eli mustaseljankukkasima

Seljankukka maustaa juoman kauniisti ja sitruunahappo, jota löytyy ruokakauppojen lisäksi apteekeista, tuo juomaan mukavaa kirpeyttä. Sitruunahapon voi toki jättää poiskin, mutta meillä tähän omaan kesäjuomaan se kuuluu olennaisena osana.

15-20 mustaseljan kukkaa
1 sitruuna
400 g sokeria
200 g fariinisokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
2 tl sitruunahappoa

  • Anna kukkien olla hetken kylmässä vedessä, jotta mahdolliset ötökät poistuvat. Kuori sitruuna pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi se.
  • Laita kukat ja sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna kukkien ja sitruunoiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Mustaherukkasima eli Louhisaaren juoma

1/2 ämpärillistä tuoreita mustaherukan lehtiä
1 sitruuna
0,5 kg sokeria
5 l vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele lehdet ja laita ne ämpärin pohjalle. 
  • Raasta tai leikkaa sitruunan kuori irti, mutta varo raastamasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista osaa. 
  • Lisää kulhoon sokeri. 
  • Kiehauta vesi ja kaada se ämpäriin lehtien ja sokerin päälle. Purista sekaan sitruunan mehu.
  • Anna veden jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää tuorehiiva. Sekoita hyvin.
  • Anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä yön yli liinalla peitettynä.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Louhisaaren kartanolinna oli Marsalkka Mannerheimin lapsuudenkoti ja se sijaitsee pienen ajomatkan päässä Jovelasta, joten paikka ja myös sen kulinaarinen historia ovat lähellä sydäntäni.

Mustaherukkasiman reseptin kehittäjä oli Marsalkka Mannerheimin äiti, Hélène Mannerheim. Juoma tunnetaan yleisesti myös nimellä Louhisaaren juoma ja siitä on lukuisia eri versioita. Tämä kirjaamani resepti on juoman alkuperäinen ohje. Äitinsä reseptin on aikoinaan kirjannut ylös Marsalkka Mannerheimin sisko Eva Mannerheim-Sparre. Hän halusi varmistaa, että jälkipolvetkin tuntevat tuon ihanan juoman, joka hänen mukaansa kimaltelee kuin samppanja ja tuoksuu kesältä.

Suloista suvea toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.

Maailmalla kasviteltoista on tullut suosittuja vihersisutuselementtejä, joiden sisälle voi luoda sisäpuutarhoja vaativammillekin kasveille. Muitakin käyttökohteita on toki olemassa, muun muassa esikasvatuksessa ja joidenkin kasvien talvettamisessa sekä ympärivuotisessa satotuotannossa myös kotiolosuhteissa. Tässä hengessä olemme testailleet täällä...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...