SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Juhannuspolkka eli piparminttu-raparperisima

Tässä raikkaanmakeassa kesäsimassa on hieman polkkakarkkia muistuttavaa makua, jonka mukaan annoin juomalle nimen.

4-5 raparperinvartta
15 oksaa piparminttua
1 sitruuna
600 g sokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele ja pilko raparperit ja piparmintut. Kuori sitruunat pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi ne.
  • Laita raparperit ja mintut sekä sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna raaka-aineiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Suvisima eli mustaseljankukkasima

Seljankukka maustaa juoman kauniisti ja sitruunahappo, jota löytyy ruokakauppojen lisäksi apteekeista, tuo juomaan mukavaa kirpeyttä. Sitruunahapon voi toki jättää poiskin, mutta meillä tähän omaan kesäjuomaan se kuuluu olennaisena osana.

15-20 mustaseljan kukkaa
1 sitruuna
400 g sokeria
200 g fariinisokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
2 tl sitruunahappoa

  • Anna kukkien olla hetken kylmässä vedessä, jotta mahdolliset ötökät poistuvat. Kuori sitruuna pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi se.
  • Laita kukat ja sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna kukkien ja sitruunoiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Mustaherukkasima eli Louhisaaren juoma

1/2 ämpärillistä tuoreita mustaherukan lehtiä
1 sitruuna
0,5 kg sokeria
5 l vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele lehdet ja laita ne ämpärin pohjalle. 
  • Raasta tai leikkaa sitruunan kuori irti, mutta varo raastamasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista osaa. 
  • Lisää kulhoon sokeri. 
  • Kiehauta vesi ja kaada se ämpäriin lehtien ja sokerin päälle. Purista sekaan sitruunan mehu.
  • Anna veden jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää tuorehiiva. Sekoita hyvin.
  • Anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä yön yli liinalla peitettynä.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Louhisaaren kartanolinna oli Marsalkka Mannerheimin lapsuudenkoti ja se sijaitsee pienen ajomatkan päässä Jovelasta, joten paikka ja myös sen kulinaarinen historia ovat lähellä sydäntäni.

Mustaherukkasiman reseptin kehittäjä oli Marsalkka Mannerheimin äiti, Hélène Mannerheim. Juoma tunnetaan yleisesti myös nimellä Louhisaaren juoma ja siitä on lukuisia eri versioita. Tämä kirjaamani resepti on juoman alkuperäinen ohje. Äitinsä reseptin on aikoinaan kirjannut ylös Marsalkka Mannerheimin sisko Eva Mannerheim-Sparre. Hän halusi varmistaa, että jälkipolvetkin tuntevat tuon ihanan juoman, joka hänen mukaansa kimaltelee kuin samppanja ja tuoksuu kesältä.

Suloista suvea toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!