DIY SOIJAKYNTTILÄT

02.01.2020

Ihanat soijavahakynttilät ovat myrkyttömiä, eivät savuta, puhdistavat ilmaa, eivätkä sisällä allergeenejä. Lisäksi niitä on todella mukavaa ja helppoa valmistaa.
Kuvitettu ohje kertoo miten!

Näitä soijavahakynttilöitä varten hankittiin kauniin kuparin sävyisiä kynttiläastioita, joiden vetoisuus on 2 dl. Myrkytön soijavaha on helppo pudistaa, mikä on tietenkin mukavaa myös purkin kannalta. Purkkia voi käyttää uudelleen, myös muuhun tarkoitukseen.

Näissä soijavahakynttilöissä on käytetty myös eteerisiä öljyjä luomaan tuoksua. Käytetyt tuoksut ovat eukalyptus, sekoitus, jossa on inkivääriä, neilikkaa ja kanelinlehteä sekä kolmanteen kynttiläerään sypressiä, joka tuoksuu katajalle. Kaikki tuoksut ovat aitoja eteerisiä öljyjä. Koska eteeriset öljyt eivät pidä kuumennuksesta, vaan vapauttavat ihanat eteeriset tuoksunsa lämmön myötä, tipauttelin öljyt suoraan purkin pohjalle. Ne sekoittuvat kyllä vahaan kun sitä kaadetaan purkkiin. Näihin kynttilöihin käytin n. 25-30 öljytippaa per purkki.

Tee se itse soijakynttilät

Kynttilöiden valmistaminen alkaa valmiiden (tuikkukynttilöistä tuttujen) ankkurilaatallisten sydänlankojen kiinnittämisellä kynttiläpurkin pohjaan. Käytin kuumaliimapyssyä, sillä vahakiinnitykset ovat muissa kynttilöissä tupanneet menemään pieleen, sydänlanka irronnut pohjasta lämpimän vahan kuumentamana, jonka jälkeen synttilälankaa on haastavaa saada paikoilleen. Kuumaliimaa ei missään mielessä voi sanoa ekologikseksi tuotteeksi, muttei se ihan pahimmastakaan päästä sentään ole, ja sen VOC-yhdistemäärät ovat alhaisia.

Suositeltu sydänlangan koko 16.

Sula soijavaha on kellertävää, mutta kynttilöistä tulee valkosia vahan jäähtyessä ja kiinteytyessä uudelleen. Soijavaha, kuten kynttilävahat yleesäkin sulatetaan usein vesihauteessa, mutta itse sulatin vahan suoraan kattilassa puuhellallamme. Niksi on siinä, että sulatus keskeytetään hellalla hyvään aikaan ja loppuvahan annetaan sulaa jo sulaneessa vahassa. Silloin sulatus ei haihduta liikaa vahaa ja sula vaha on myös sopivaa lämpötilaltaan eteerisille öljyille. Kannattaa muuten, jos mahdollista, valita tällainen kaatourallinen/nokallinen kattila, jolla sulan vahan saa kaadettua siististi kynttiläastioihin.

Kuvassa 100% puhtaista soijapavuista ja kasvisöljyistä valmistettua biohajoavaa ekosoijavaharyyniä.

Täytin purkit kynttilävahalla purkin uraan saakka, jotta purkin kaunis sisus näkyisi hieman kynttilää poltettaessa. Nuo valmiit ankkuroitavat sydänlangat ovat mukavan tanakoita ja pysyvät kivasti pystyssä, mutta tuin silti varmuuden vuoksi sydämet suoriksi syömäpuikkojen avulla. Purkit nostettiin kuistille jäähtymään ja nopeasti ne kiinteytyivätkin.

Jos käytät kannellisia purkkeja, älä sulje kantta ennen kun vaha on täysin jähmettynyt ja kylmä. Muuten saat herkästi kynttilääsi kuopan sydänlangan juurelle.

Menekki ja hinta (2017)

Kilosta soijavaharouhetta tuli viisi kynttiläastiaan (a' 2dl) valettua kynttilää ja vähän jäi vielä sulaa soijaa yli, joten menekistä voisi tälle nimenomaiselle rouheelle sanoa, että 100g soijavaharouhetta on sulana n. 1 dl soijakynttilävahaa ja siten yhden tällaisen, tähän purkkiin valetun soijakynttilän hinnaksi tulee 3,79 € (soijavaha 1,76, valmis kynttiläsydän 0,33 kpl, 2 dl kokoinen kannellinen kynttiläastia 1,70) + eteeriset öljytipat mikäli niitä käyttää. Kaikki ohjeessa mainitut raaka-aineet ja kynttiläpurkit ostettiin Limepopista.

Jos kynttilän valaa johonkin ylijäämä- tai kirppislasiin tai kuppiin, yhden 30-40h palavan kynttilän hinta on vain n. 2 euroa. Kaupan hintoihin verrattuna hinta on siis sangen huokea. Soijakynttilät ovat luksustuotteita, ja suunnilleen vastaavan kokoiset, lasiin tai purkkiin valetut soijakynttilät maksavat brändistä riippuen helposti mitä tahansa 15 ja 35 euron väliltä.

Soijakynttilät ilman astiaa

Soijavaha on materiaalina pehmeämpi kuin steariini tai parafiini, joten se ei sovellu parhaiten pöytäkynttilöiden materiaaliksi, sillä se muuttuu nestemäiseksi sulaessaan. Pöytäkynttilöitä ja muotissa valmistettavia kynttilöitä varten kannattaa käyttää vaikkapa mehiläisvahaa. Kynttilämuotit ovat usein melkoisen hintavia, mutta itse olen hankkinut niitä kohtuuhinnalla * Adlibriksestä, jossa onkin varsin kattava valikoima erilaisia kynttilämuotteja. Polta pöytäkynttilämallisia soijakynttilöitä ainoastaan astian, kuten laakean, reunallisen astian päällä. Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin.

Pari sanaa yleisesti soijavahasta


Soijavahakynttilöiden valmistus on miellyttävää - Ilma ei haise kitkerälle ja sulatusastia on helppo puhdistaa käytön jälkeen pyyhkäisemällä kattilan puhtaaksi (ja käytetyn paperin voi käyttää sen jälkeen sytykkeenä). Myöhemmin kynttiläastiakin on tosiaan kovin helppo puhdistaa, sillä soijavaha on pehmeää.


Soijavahakynttilät luokitellaan WWF:n taholta hiilivapaiksi, sillä sekä soija- että mehiläisvahakynttilät tuottavat palaessaan saman määrän hiilidioksidia, jonka vaha on sitouttanut valmitusvaiheessaan. Soijakynttilät, kuten mehiläisvahakynttilätkin ovatkin kynttilävaihtoehdoista ekologisimpia ja niiden paloaika on parafiini- ja steariinikynttilöitä pidempi, jopa 30% - 50% pidempi, väittävät asiaan perehtyneet valmistajat, enkä ole tästä asiasta lainkaan eri mieltä. Noin 9 tunnin paloajan jälkeen purkissa ollut vaha ei vähentynyt merkittävästi.

Soijakynttilöiden valmistus on mitä parhainta alkusyksyn puuhaa ja kauniit kynttilät kerrassaan kelpoja lahjoja.


Alkuperäinen kuvitettu ohje on julkaistu Jovelan vanhassa Talopäiväkirjassa 28. lokakuuta 2017.

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.