SOIL BLOCKER 

26.02.2023

Soil blocker, jota kutsutaan myös multapaakuttimeksi ja multaprässiksi, on kätevä esikasvatuksen apuväline, joka säästää aikaa, vaivaa ja tilaa, mutta on eduksi myös itse taimille.

Käytän tässä jutussa soil blockerista pääasiassa nimeä multaprässi, sillä se kuvastaa laitetta mielestäni hyvin. Multaprässi on siis yksinkertainen ja kestävä, käsikäyttöinen laite, jolla märkä multaseos puristetaan esikasvatuksessa käytettäviksi multakuutioiksi, jotka säästävät valtavasti tilaa juuri siinä vaiheessa, jossa tila aina tuntuu loppuvan kesken. Prässin käyttö on helppoa ja vaivatonta.

Multaprässejä löytyy markkinoilta useassa eri koossa ja leveällä hintahaitarilla. Tämä on taas niitä juttuja, joissa laatu korvaa hinnan, joten kannattaa hankkia laadukas ja kestävä prässi, vaikka se maksaakin leluversioita enemmän. Hyvä prässi kestänee hyvinkin vuosikymmeniä.

Multaprässin muoteissa oleva tappi tekee multakuutioon aukon siementä varten.

Multaprässeillä voi tosiaan tehdä eri taimille ja eri esikasvatusvaiheeseen sopivia multakuutioita. Pienimmällä prässillä syntyy 20 pientä multakuutiota, jotka mielestäni sopivat parhaiten nopeaan esikasvatukseen, jossa taimi pääsee hyvin pian vauhtiin päästyään jo varsinaiselle kasvupaikalleen. Hieman suurempi prässi tekee 4 kuutiota, joissa taimi viihtyy jo hieman pidempäänkin. Suurimmalla prässillä tehdyt kuutiot ovat parhaita suuremmille taimille, mutta suurilla prässeillä tehtyihin multakuutioihin voi myös istuttaa pienempiä multakuutioita kun tila niissä alkaa olla taimille riittämätön. Meidän multaprässimme on setti, jossa on sekä pieniä multakuutioita, että keskikokoisia multakuutioita tekevät lisäosat. Prässin ostimme puolisentoista vuotta sitten Kukkatarhureilta, joilla lienee valtakunnan paras valikoima soil blockereita ja laitteen mukana sai myös hyviä ohjeita. Päädyin tuohon vaihto-osat sisältävään settiin, jotta prässin käyttö olisi mahdollisimman hyödykästä. Nämä vaihto-osalliset laitteet ovat fiksusti suunniteltuja - ei tarvitse ostaa useampaa laitetta eri tarpeisiin.

Soil blockerin käyttö

Kerron tässä kahden kasvatuskauden kokemuksella miten itse olen kokenut multapaakkujen valmistuksen helpoimman kaavan mukaan.

Ensinnäkin tarvitaan multaa. Moni käyttää multaseosta, jossa on esimerkiksi 50/50 multaa ja kompostia tai multaa ja turvetta. Valmiiden kylvö- ja taimimultien koostumus on kuitenkin oman kokemukseni mukaan ollut sopiva sellaisenaan. Parhaimmaksi mullaksi tähän mennessä olen kokenut Nelson Gardenin premium kylvömullan, joka on pääasiassa vaaleaa turvetta. Tällä mullalla tehdyt paakut pysyvät kasassa moitteettomasti, myös päältä kastellen. Lisäksi olen huomannut, että mainitulla mullalla tehdyt paakut voi tehdä ennalta valmiiksi myöhempää käyttöä varten. Annan paakkujen kuivua ja nostan ne kellumaan lämpimään veteen ennen käyttöä. Paakut ovat pysyneet kasassa mainiosti. Mullalla ja mullalla on siis valtava ero!

Mikäli käyttää perusmultaa, se tulee seuloa ensin, jotta mullassa ei ole prässäämistä haittaavia oksien palasia tai muita maantumattomia elementtejä.

Kuvan seoksessa on premium kylvömultaa ja pari turvebrikettiä, joissa olleet siemenet eivät itäneet.

Seuraavaksi multa kastellaan reunallisella alustalla siten, että mullasta voi käsin muovata muotonsa pitävän pallon. Tämä kertoo sen, että multa on riittävän märkää pysyäkseen kasassa, mutta ei liian märkää ollakseen liejua. Lisää vettä siis pienissä erissä, kunnes saat pyöriteltyä mullasta pallon.

Painele multaa prässiin keinuvin liikkein, kuten vaivaisit taikinaa. Painele välillä prässiä alustaa vasten ja leivo lisää. Prässin muotit alkavat olla täynnä kun muottien päälle nousee vettä.

Tiivistä multaa vielä painamalla prässi alustaa vasten ja painamalla samalla kahvaa alas. Tämän jälkeen kahva painetaan alas samaan aikaan kun prässiä nostetaan ylös, jolloin multakuutiot vapautuvat muoteistaan.

Valmiit multakuutiot ovat tiiviitä ja pitävät muotonsa. Jos ensi yrittämällä paakut eivät tunnu riittävän tiiviiltä, ne voi rikkoa ja tehdä paakut uudelleen.

Tiivis multakuutio pitää muotonsa käsittelyssäkin, mutta ennen kun taimi pääsee sitomaan multaa juurillaan, käsittelyn on toki syytä olla hellävaraista. Kuution keskellä on valmis aukko siemenelle tai nuorelle taimelle.

Multakuutiot säästävät merkittävästi tilaa, sillä ne voi latoa reunalliselle alustalle vierekkäin ilman purkin reunusten vievää tilaa. Itse jätän paakuille pienen raon toisiinsa nähden, jotta paakkuihin ei kerry pintahometta. Kastelu suoritetaan pääasiassa alta. Multakuutiot voi laittaa myös kastelumaton päälle, mutta päälikastelu kannattaa varsinkin alkuvaiheessa suorittaa sumutepullolla, jotta kuution rakenne ei mene rikki. Tästä poikkeuksena ovat laadukkaalla kylvömullalla tehdyt paakut, jotka ovat sietäneet normaalia päältäkastelua kuution murenematta.

Vahvemmat juuret

Multaprässillä tehdyissä multakuutioissa taimen juuristo kasvaa vahvemmaksi, eikä kasvi käytä turhaa energiaa juuriston korjaamiseen siirtovaiheessa. Pienissä ruukuissa taimen juuret kiertyvät usein ruukun ympäri tilan vähentyessä. Mikäli ruukkujen pohjassa on pieni reikä, juuret pyrkivät siitä ulos. Koska ruukuista on vaikeampaa saada multapaakkua ulos vahingoittamatta kasvin juuria, kasvi joutuu käyttämään kasvuvoimaansa juuriston korjaamiseen. Multapaakuissa taimen juuret keskeyttävät juurien pituuskasvun tunnistaessaan ilman ja taimi alkaa haaromaan juuriaan, jolloin juuristosta tulee vahva. Vahvat juuret taas vaikuttavat myöhemmin siihen, miten hyvin kasvi voi ottaa vastaan nestettä ja ravinteita. Vahva juuristo ei myöskään ole niin altis kuivuudelle.

Muita hyötyjä

Tänä vuonna meillä käytetään multaprässiä mahdollisimman paljon, koska se mahdollistaa myös enemmän ja jaksottaisempaa esikasvatusta pitkälle alkukesään saakka.

Esikasvatukseen mahtuu enemmän taimia kerralla ja multakuutiot on helppo istuttaa myöhemmin suurempiin ruukkuihin tai suoraan kasvatuspaikalleen ulos, kun sää sen sallii. Vaikka multapaakussa kasvanut taimi siirrettäisiin jatkokasvatukseen ruukkuun, se ei koe vastaavaa siisrtoshokkia kuin ruukusta ruukkuun siirrettäessä.

Vähäisenä hyötynä en pidä sitäkään, että multakuutiot säästävät tilan lisäksi aikaa ja vaivaa, sillä pieniä ruukkuja ei enää tarvita, eikä niiden huoltoon tai säilytykseen tarvitse käyttää aikaa tai vaivaa.

Hintansa väärti, mainio puutarhurin apuri kerrassaan!

Esikasvatuksen iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...