Kuukauden kysymyksenä on millaista ruokaa saisimme tehtyä omavaraisesti?
Meidän kohdallamme voidaan heittämällä sanoa, että jos ajateltaisiin 100% omavaraisesti, niin
ei kovin kummoista, sillä vähintäänkin sitä suolaa ruokaansa kaipaa,
eikä sen tuottaminen omavaraisesti ole helppoa Suomessa. On sekin toki
mahdollista haihduttamalla suolaa merivedestä ja meri meillä on lähellä, mutta prosessi
on sen verran työläs, ettei sellaiseen ihan huvikseen viitsi ryhtyä.
Meillä on paljon oman maan syötävää ja kyllä me jokin aika hengissä
omillammekin pysyisimme, mutta ainakin jonkinlaista vaihtotaloutta olisi
harjoitettava, että pöydässä olisi mm. leipää. Kalaa saamme
halutessamme järvestä ja merestä jos mielii, muuta lihaa ei ole pakko
syödä ja munia saamme ystäviltä riittävästi nykyiselläänkin.
Maitotuotteiden osalta olisimme myös käsi tai lompakko ojossa ja on se niinkin, että sokeriakin olisi saatava ainakin säilöntään ja toki muuhunkin. Tavalla tai toisella siis on muutakin pöytään saatava kuin sitä, mitä itse pystymme ja haluamme tuottaa, mutta oman maan antimia syömme paljon, joten se kyllä kannattaa.
Palaan tähän ruoka-asiaan vielä, mutta vilkaistaan ensin viimeisiä satotilanteita syyskuun alussa, sillä en malta odottaa, että pääsen näyttämään tämän satovuoden helmen. Se on tässä, punamaltoinen Baya® Marisa omena, jonka ensimmäistä satoa olemme odottaneet kovasti.