Niin, entä jos? Entä jos sairastumme, loukkaannumme, mitä jos jotain sellaista tapahtuu, ettemme enää voi asua täällä, tällä tavalla, kantovesitaloudessa, pääasiassa puulla lämpiävässä talossa, jossa ei ole kylpyhuonetta, ainoastaan ulkosauna ja vessakin on vedetön, vaikkakin sisällä? Mitä jos puu kaatuu talon päälle, tuli karkaa hirsille, tulee kallis remontti ja työt loppuvat?
Helposti ajatellaan, että vanhassa talossa asusteleva omavaraistelija on jollain tavalla tuomittu kohtaloonsa. Tulee päivä, jolloin voimat eivät enää riitä, ja on luovuttava tutuksi käyneestä kodista, jota kukaan ei ole valmis ostamaan. Ainakin kallis kattoremontti on edessä, ja joka tapauksessa jokin asia tulee menemään mönkään, sano minun sanoneen, moni maalle muuttava ja erityisesti vanhan talon ostoa harkitseva on saanut kuulla. Itse suhtaudun näihin puheisiin vanhoja taloja rakastavan nirppanokkaisuudella. Voimat tulevat loppumaan jossain vaiheessa aivan varmasti, mutta niiden hiipumista odotellessani asun mielummin täällä, tällä tavalla, kuin esimerkisi hissittömän kerrostalon kolmannessa kerroksessa tai hissillisen missä tahansa kerroksessa. Kaupunkikotien katot kaipaavat remonttia yhtä lailla. Täällä saamme ainakin päättää remontin ajankohdan ja speksit, toisin kuin esimerkiksi tuttavani, joka vietti hellekesänsä muoviin käärityssä elementtitalossa sillä aikaa, kun asunto-osakeyhtiössä rempattiin.
Kyllä se niin on, että jos asiat ovat mennäkseen metsään, ne menevät sinne, vaikka ikkunasta ei näkyisi ainuttakaan puuta. Me elämme tässä ja nyt, kymmenettä vuotta tällä tavalla, minä kremppoineni kaikkineni, ja jos jonain päivänä tästä lähtö tulee, kuten eittämättä tulee tapahtumaan, mikään ei vie meiltä niitä ihania vuosia, joita olemme saaneet viettää täällä.