SYTEEN JA SAVEEN

01.09.2024

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelijoiden poppoon kuulumisten lisäksi yhteisenä aiheenamme on onnistumiset ja epäonnistumiset sekä ajankohtaiset maanparannusasiat.

Elokuussa täällä Jovelassa on ollut tahatonta hiljaiseloa, sillä meillä tuli hieman haasteita vastaan. Olen ollut kipeänä kuin mikäkin lasaretin leidi. Sain joko koronan tai sen varuskuntiakin riivanneen flunssapöpön. Oli mitä oli, mutta sitkeässä on tauti. Viimeiset 2 viikkoa olen ollut ensin tosi kipeänä ja sen jälkeen jälkioireisena niin, että lämpöilyä on harva se päivä, voimat ovat aivan loppu ja pieninkin puuhastelu aiheuttaa kylmän hien nousun otsalle. Tästä kirjoituksesta ei siis tule kovinkaan pitkä, mutta kerronpa kuitenkin kuulumisia ja niitä onnistumisia sekä kantapääoppeja tarinoinnin lomassa. 

Aloitetaan muutamilla mehuasemavinkeillä, jotka pohjautuvat seikkoihin, joita itse ensikertalaisena pohdiskelin ennen vierailua.

Vinkkejä mehuasemalle menijöille Martoilta

  1. Parhaat mehut tulevat kovista syys- ja talviomenoista. Kesäomenalajikkeet, kuten Valkeakuulas, eivät ole yhtä mehuisia kuin talviomenat. Omenat kannattaa kerätä mielummin hieman raakoina kuin ylikypsinä, jolloin omenat eivät enää ole niin mehukkaita.
  2. Mehuasemalle vietävien omenoiden ei tarvitse olla täydellisiä. Tietenkään pilaantuneita omenia ei tule käyttää., mutta hieman rupiset ja pintavialliset omenat sopivat vallan mainiosti mehuraaka-aineiksi. Vaikka suositaankin puusta poimittuja omenoita, myös maahan pudonneet omenat kelpaavat, kunhan ne ovat kunnossa.
  3. Mehuasemien minimikapasiteetti vaihtelee. Toisilla asemilla voidaan puristaa mehut jo 20 kilosta omenaa, monessa paikassa minimivaatimus on 30-40 kiloa omenaa. Ensikertalaiselle riittävän määrän arviointi voi olla hankalaa, mutta ohjenuorana voi käyttää puolta tilavuudesta. Jos laatikko on vaikkapa 50 litraa, siihen mahtuu 25 kiloa omenaa tai 10 litran ämpäriin 5 kiloa omenaa. Omenakilosta tulee noin 5-8 desiä mehua lajikkeesta riippuen.
  4. Läheskään kaikilla mehuasemilla ei ole omenoiden pesumahdollisuutta. Huuhtaise siis omenat kotosalla ennen mehuasemalle lähtöä. Varsinkin maasta poimitut omenat kannattaa huuhtaista ja käydä läpi.
  5. Kuljeta omenat asemalle mielellään laatikoissa. Jätesäkit menevät helposti rikki.
  6. Ilmoita ennalta aikaa varatessasi haluatko raakamehua vai pastöroitua mehua, sillä pastörointi vie enemmän aikaa.
  7. Pastöroinnissa mehu kuumennetaan nopeasti yli 80 asteeseen. Sen jälkeen mehuja voi säilyttää avaamattomissa hanapakkauksissaan valolta suojattuna jopa vuoden. Avattu pakkaus tulee säilyttää viileässä, missä se säilyy noin kuukauden. Avaamattomat pastöroidut mehupussit säilyvät huoneenlämmössäkin.

Ensikertalaiset mehuasemalla

Käväisimme isännän kanssa perjantaina Marttojen ylläpitämällä mehuasemalla. Vihdoinkin Baya Marisa -omenapuut ovat tehneet niin suuren sadon, ettei sitä enää kahteen pekkaan syödä, vaikka omenoita miten hilloaisi, paistaisi ja kuivaisi. Osan omenoista jätimme vielä puihin tuoreherkuksi ja säilöntää varten. Mehuja varten keräsimme torstaina kaksi isoa laatikollista omenaa. Perjantaina ne huuhtaistiin ja vietiin mehuasemalle.

Omenat odottelevat lähtöä Gerdan edustalla. Toisessa kuvassa ollaan jo mehuasemalla. Rouhimen kautta ajettu omenamassa putoaa kankaalla suojattuun laariin pussiputkea pitkin.

Eri kerrosten välissä on levyt, joita laite painaa alas puristaen mehut kankaalla suojatusta omenamassasta. Sen jälkeen mehu siirrettiin kuumentimeen, joka tuhoaa raakamehusta säilyvyyden kannalta haitalliset mikrobit. Toisessa kuvassa mehuaseman Martta täyttää 3 litran hanallisia pusseja kuumalla pastöroidulla mehulla. Mehupussit käytettiin vielä vesialtaassa täytön jälkeen. Näin mahdollinen pussin päälle hulahtanut mehu huuhtoutui pois ja hanasuu on puhdas.

Näin kaunista mehua tuli punamaltoisista Baya Marisa -omenista. Meillä oli 48 kiloa omenaa, joista tuli 13 kolmen litran pussia mehua. Yhteensä mehua tuli noin 38 litraa, sillä viimeinen pussi jäi vajaaksi.  Omenamehun hinnaksi tuli 43,20 € (pastöroituna 0,90 € per omenakilo) + 1,20 € per kolmen litran hanapussi. Pastöroidulle mehulle tuli siis kokonaishinnaksi 58,80 €, eli hieman yli 1,5 euroa per litra. 

En malta odottaa, että pääsen tekemään tästä kauniista joulunpunaisesta omenamehusta glögiä ja pienen erän talvisiideriä, jossa maistuu hennosti kaneli, neilikka, anis ja vanilja. Loput mehut juodaan sitten ihan sellaisenaan tästä ensimmäisestä testimehuerästä.

Satokauden iloja ja oppeja

Kuten aina, jokaisena satovuotena yhdet onnistuvat ja toiset epäonnistuvat. Joskus syynä ovat olosuhteet, joskus huono tuuri ja aika usein kasvattajan hölmöilyt. Saldo on kuitenkin aina siellä ilon puolella ja haasteet ne vasta opettavatkin tekemään jotain toisin ja siten myös paremmin.

Jestas, että meillä on ollut kaunista ruokaa taas tällä satokaudella. Ei voi kuin ihastella. Kasvihuoneen satokausi on vielä kesken, mutta kurkkusato on nyt saatettu päätökseen. Kyllä sitä piisasikin, herranen aika! Hieman kieltämättä alkoi kurkut jo tulla korvistakin, niin satoisia epeleitä meillä on ollut.

Kasvihuoneen paras juttu 2024: Kasteluruukut kasvatuslaatikoissa! Voi jukra sentään! Meillä on kasvarissa riittänyt kerran tai 2 kertaa viikossa kastelu koko kesän läpi, koska laitoimme 2,5 litran keraamiset kasteluruukut kasvatuslaatikoihin! Ne ovat ihan oikeasti niin hyvä juttu, että oksat pois! Taimet ja kasvit saavat tasaista kastelua, eikä haittaa jos kastelu unohtuu pariksi päiväksi. Meillä oli 1 kasteluruukku ja 4 tomaattia, paprikaa tai tomaattia per kasvatuslaatikko.
Parannettavaa: Tomaatteja voisi harventaa ja latvat typistää. Jokavuotisesta viidakosta ei ole helppo korjata satoa.

Tässä on kesän kauneimpia tomaatteja. Raidalliset ovat herkullista Tigerellaa, munan muotoiset Pink Thai Egg -lajiketta ja mehevän väriset tomskut ovat Indigo Rosea.

Patty pan -kiekkokurpitsat ovat niin söpöjä ja hyvän makuisia. Lajikkeen sanotaan olevan super satoisa, mutta meillä ei tänä kesänä tätä määräänsä enempää tule. Onpahan kuitenkin tullut sen verran, että olen osan pikkelöinyt ja loput ovat menneet suuhun sellaisenaan. On meinaan mukavan makuinen minikurpitsa ihan tuoreenakin.

Meheviä perunoita ja suoria porkkanoita

Tänä punakuorinen ja monipuolinen Mozart-peruna on noussut suosikkiperunoitteni kolmen kärkeen. Peruna on tosiaan monikäyttöinen, todella maukas ja säilyykin mainiosti. 

Onnistumisten osastolle voidaan taas kirjata myös porkkanat. Niitä on paljon, ne ovat pääasiassa ihan suoria ja jestas minkä kokoisia! Valkoiset ja keltaiset porkkanat ovat sen verran muhkeita, ettei monta tarvita yhdelle aterialle. Uskoisin, että meillä porkkanoiden laadukkuuden salaisuutena on vermikuliitti. Sehän on luonnollista materiaalia, rouhetta, joka tekee maasta ilmavan, mutta samalla myös kosteutta ylläpitävän. Vermikuliitin ansiosta pötköjuuresten ei tarvitse puskea maan halki, joten niistä tulee mukavan suoria ja rotevia. Vermikuliitti on siis mainio maanparannusaine.

Basilika oli vuoden Hevi ja hevisti sitä meillä on ollutkin. Tässä olen surauttelemassa basilikaa, omia valkosipulinkynsiä ja öljyä pestoksi, jota pakastin kelmulla vuoratussa matalassa vuoassa. Jäätynyt levy on helppo leikata kertakäyttöisiksi paloiksi ja säilöä ne pakastimeen odottamaan käyttöä.

Karhunvadelmat alkavat vihdoin olla siinä iässä, että niistä alkaa tulla ihan kunnolla satoa. Tänä vuonna sato on kypsynyt hassusti pienissä erissä. Melkein joka päivä viikojen ajan olen saanut käydä keräämässä kunnon kourallisen tai 3 desin mukin täyteen. Marjat pakastan heti irtonaisina ja kun sellainen sopiva määrä on kasassa, pussitan ne sitten sopivan määrän pussillisina.

Mitä tekisin toisin: No, en istuttaisi hätäpäissäni karhunvadelmia kiemurtelemaan syreenikaarta pitkin. Unelmamielikuvissa keräilin marjoja syreenikaaren pinnalta, mutta todellisuudessa kaivelen marjoja syreenien seasta ja kaaren sisältä, koska eihän ne karhunvadelmat siinä ulkosyrjässä kasva, vaan luikertelevat minne lystäävät ja tosi korkeallekin. Kaikkien oksien lomasta on sitten hieman kivuliasta hamuta niitä marjoja, sillä nämä karhunvadelmat ovat sitä piikikäsoksaista lajiketta.

Jättiauringonkukat ovat jättejä

Niin, ei niiden nimi tosiaan ole yhtään liioittelua. Tuossa isäntä on vertailukumppanina jättien edessä. Toiset jätit ovat sekä korkeita että suurikukkaisia, toiset matalia ja valtavakukkaisia. Näistä opimme sen, että nuo jätit tarvitsevat aitatolpat ja kunnon sidonnan tuekseen. Mikään ritiläviritelmä ei riitä. Tuossa on muuten pientä maanparannustakin meneillään, sillä auringonkukkien kumppanina oli hernettä, joka ravitsee maata. Ensi vuonna siinä sitten kasvatetaan sellaisia vihanneksia, jotka hyötyvät herneiden vapauttamista ravinteista.

Kun upea kukinta on ohi, keskiöstä voi rapsutella pintanukan pois ja alta paljastuu auringonkukan siemeniä. Tänä vuonna teen valmiita siemensekoituksia, joissa on auringonkukkaa ja lilapalkoisten herneiden siemenherneitä. Auringonkukat ovat hyviä kasvutukia herneille, kunhan kukilla itsellään on hyvät tuet.

Ystävä käväisi tässä viikolla tuomassa lainassa olleen painepesurin takaisin ja otti samalla kanoilleen pienen aktivointiherkun mukaan.

Ei se määrä, vaan laatu, sanotaan

Kaikki ei todellakaan ole suurta, eikä satoisaa, mutta silti ilahduttavaa. Näille voi silti jo nauraa ääneen. Meidän suuret sadot!

Pähkinäpensas suunnilleen kymmenkertaistaa satonsa tänä vuonna, mutta silti hasselpähkinöitä tulee vain kolmisenkymmentä. Täytyy ensi keväänä vihdoinkin hommata tuolle puskalle kaveri, jotta oma pähkinätuotanto saadaan sille mallille, että voi edes sen yhden purkin Nutellaa tehdä.

Viinimarjasato on kuvassa. En tiedä mikä siinä on, ettei tuon enempää satoa tule. Köynnös on nyt 3-vuotias ja edelleen tekee vain yhden tuollaisen nukkekotitertun, vaikka kasvatuspaikka on hyvä (oma lasinen kasvihuone), on saanut lannoitetta ja vettä, tosin kastelu on välillä unohtunutkin, joten olisiko siitä sitten kiinni. Viinimarjojen maku on todella hyvä, niin makeita ovat. Jospa ensi vuonna sitten vähän enemmänkin... Saa vinkata kasvatusohjeita!

Muumiotauti

Kantapääopeista puhuttaessa on mainittava tämä viheliäinen muumiotauti, joka riivaa luumupuutamme. Olisi pitänyt keväällä karsia puuta enemmän, jotta se olisi ilmavampi, mutta noin muuten olemme tehneet kuten ammattipuutarhurit ovat neuvoneet:

  1. Harvenna kehittyvien hedelmien määrää.
  2. Pidä puu, sen ympäristö ja alusta ilmavana. Muumiotauti on sienitauti, joka pitää tiiveydestä ja kosteudesta.
  3. Poista kaikki vioittuneet hedelmät niin puusta kuin maastakin. Sienitaudin itiöt muhivat maassa ja lentelevät ympäri puutarhaa levittäen tautia hedelmiin.
  4. Älä jätä saastuneita hedelmiä maahan äläkä kompostoi niitä avokompostiin. Peitetty maakuoppa tai lämpökompostori on ok.
  5. Laimennetun urean (ns. kultavesi eri pisuvesi) käyttäminen kompostissa nopeuttaa kompostotumista, mutta puun alle ei ureavettä kannata laittaa, sillä urean typpi kiihdyttää puun rehevöitymistä ja liika typpi heikentää puun soluseinämiä, jolloin se altistuu entistä enemmän sienitaudeille.
  6. Ole pitkäjänteinen. Muumiotaudin karkoittaminen voi viedä parikin vuotta, mutta lopulta se selättyy jos sen ei anneta viihtyä ja levitä.

Vaurioita luumuissa - sienitauti itkettää vaurioitunutta hedelmää - muumioitunut hedelmä.

Ankara vai leuto talvi?

Pihlajanmarjat ovat hauskoja ennusteita, kun sama asia on eri alueilla ennustanut aivan vastakkaista talvea. Toisaalla pihlaja "ei kahta taakkaa samana vuotena kanna," eli suurta marjasatoa ja paljon lunta talvella. Toisaalla taas runsas marjasato on enteillyt ankaraa talvea, jota varten pihlajat valmistavat apetta linnuille ja muille eläimille. 

Tänä vuonna monella on se hyvä pihlajasatovuosi ja puut ovat aivan täynnä marjoja. Meilläkin kaksi kolmesta pihlajasta on runsaassa marjassa, mutta yksi on melkein marjaton. Kumpi ennuste siis on oikeassa? Voisi sanoa, että molemmat voivat yhtälailla olla oikeassa tai väärässä. Pihlaja näet tekee suuren marjasadon vain joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi se lepäilee. Millainen talvi sitten osuukin kohdalle, on silkkaa tuuria. Meille sopisi se leudompi talvi parilla pakkasasteella, puulämmitteisessä talossa kun asumme.

Eikö olekin suloisia nuo vihreät tupsut, joita kasvoi koristeheinäsekoituspussin siemenistä? Selvitin jo kertaalleen mitä ne ovat, mutta ehdin jo unohtaa nimen. Täytynee kysyä kasvitunnistussovellukselta asiaa uudelleen jonain päivänä.

Omavaraistelevia kuulumisia muualla

Tällaista tänne Jovelaan kuuluu syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina 2024. Jospa ensi viikolla alkaisi vointi jo olla voiton puolella ja makuaisti palaua. On ollut kovin kurjaa olla ilman haju- ja makuaistia kesken parhaan satokauden, mutta jospa ne tästä pian palautuisivat. Kuulumisiin siis täältä Jovelasta. Käypä joutessasi kurkkaamassa mitä muile mainioille omavarastelijoille kuuluu tahoillaan, ja millaisia onnistumisia ja kantapään oppeja siellä on saatu puutarhapuuhissa.

1.9.2024 klo 09:00 alkaen teitä ilahduttavat:

Kasvuvyöhykkeellä 1: Krutbacken, Tillin tilan Anna,
Kasvuvyöhykkeellä 2:  
Sarin puutarhat, Oma tupa ja tontti, Pilkkeitä Pilpalasta,
Kasvuvyöhykkeellä 3: TsajutVilla Varmo, Evil Dressmaker,
Kasvuvyöhykkeellä 4:
-
Kasvuvyöhykkeellä 5: Korpikuusentila,
Kasvuvyöhykkeellä 6: -
Kasvuvyöhykkeellä 7: Korpitalo,
Tunnelmallista syksyn alkua toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?  Onko asiaa? Tule piipahtamaan instassa!
Voit laittaa meille myös postia: kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.