Sadot sään armoilla
Oi voi, sitähän se on. Säiden salliessa tehdään puutarhatöitä ja saadaan satoa. Tämä kevät on ollut raskas. Talvi tuntui kestäneen puoli vuotta, sillä se tuli aikaisin, eikä millään meinaa irrottaa otettaan. Täällä Lounais-Suomessa, kasvuvyöhykkeellä 1b, jossa kevät on yleensä aikainen ja lämmin, on ihan tosissaan saanut pelätä takatalven haittoja, kun osa kasveista on lähtenyt jo kasvuun ja yöpakkaset kiristyivät yllättäen. Nuoria taimia on peitelty hallaharsoihin ja aikaisin mullasta nousseita monivuotisia suojattu suojakuvuilla. Toissa keväänä meillä oli tavalliseen tapaan aikainen ja lämmin kevät. Luumupuu ehti kukintaan jo ennen, kuin pörriäiset olivat puuhissaan. Liian aikainen ja lämmin kevät ei sekään ole hyvä, jos pölyttäjät eivät vielä ehdi aloittaa työtään. Ei pörriäisiä, ei satoa.
Kevät on meillä usein kuiva. Se on haastavaa silloin, kun kylvettyjen siementen pitäisi itää. Siemenpussin "pidä kylvös kosteana" vaatii monesti pieniä sirkustemppuja. Nykyään, kun kylvämme siemeniä, tulee automaattisesti lisättyä kylvökerrokseen biohiiltä tai luonnonmukaisia, biohajoavia kastelukiteitä. Tänä vuonna käytämme myös jonkin verran lampaanvillakatetta multakerroksessa, ei siis kylvöksen päällä, vaan alla. Lampaanvillakate nimittäin toimii erittäin hyvin kosteuden ylläpitäjänä. Jotkut siemenet, esimerkiksi palsternakka, ovat sellaisia, että ne kerta kaikkiaan kieltäytyvät yhteistöstä, jos kylvön kosteus ei ole kohdallaan ja kylvösmaa kuivahtaa.
Sateettomat ja kuumat kesät - niitä on pisannut. Tuo kastelu on varmasti meillä yksi tärkeimmistä puutarhasuunnittelun kulmakivistä. Onneksi hyötypuutarhassa ollaan oltu sillä tavalla kaukaa viisaita, että kaikki kasvatettavat sijoittuvat siten, että ne voi kastella sadettajalla sen sijaintia vain muutaman kerran siirtämällä. Pahimmillaan 7 viikkoa kestäneiden sateettomien kesäkausien aikana on aivan mahdoton ajatus, että kasteluvettä kannettaisiin käsin. Kasteltavaa on paljon ja kasvit tarvitsevat paljon vettä. Tuo uusi aluekin on mitoitettu sillä tavalla kompaktiksi, että hyvällä sadettajalla sen saa kasteltua sadettajaa siirtämättä.
Koska kasteluasiat ovat meillä niin oleellisen tärkeitä, olen kirjoittanut aiheesta aiemmin jutun, jonka voit lukaista täällä, jos asia kiinnostaa. Siitä löytyy tietoa kastelun tarpeesta ja vaikkapa siitä, kauanko sadettajalla täytyy tohottaa, jotta kasvit ovat saaneet riittävästi vettä.
Kuumina kesinä myös itse paahde on aiheuttanut harmeja. Kasvihuoneessa on ollut pakko laittaa varjostuskangasta kattoon ja avomaallakin esimerkiksi kurpitsan nuoret taimet suojata varjostamalla. Viime alkukesästä kurpitsalassa menasi tulla täystuho, kun totuttelusta huolimatta taimet kärvistelivät paahteessa.
Omavaraisteleva puutarhuri satoineen on siis kirjaimellisesti säiden armoilla, mutta kun tuntee oman puutarhansa tarpeet ja olosuhteet, säiden ailahteluihin ja ominaisuuksiin voi vaikuttaa ennalta. Meillä se tosiaan näkyy esimerkiksi siinä, että pyrimme vaikuttamaan maa-aineksen koostumukseen siten, että maa pitää kosteutta yllä ja luovuttaa vettä kasveille tasaisesti silloinkin, kun paahde on kova ja pilvet eivät tarjoile vettä lainkaan. Toisaalta myös hyvä kastelukalusto helpottaa hommia, enkä tarkoita mitään kalliita ja moniteknisiä laitteita, vaan ihan yksinkertaisia juttuja, kuten kelautuvat letkut ja sadettajat, jotka helpottavat työtä ja riittävä määrä sadevesitynnyreitä tai -kuutioita kattamaan vesitarvetta silloin, kun vettä ei tule taivaasta - varsinkin jos ei ole omaa kaivoa tai se on altis kuivumiselle hellekausien aikana.