TUOKSUVA LANNOITE 

15.05.2023

Entäpä jos lannoite olisi samaan aikaan tehokas, mutta ei vaatisi pyykkipoikaa puutarhurin nenään, saati houkuttelisi luokseen hajusta villiintyneitä hyönteisiä, tai kuten meillä, koiria? Nyt tehdään ihanalta tuoksuvaa lannoitetta nokkosista!

Monen hyvän lannoitteen ilkeä sivuominaisuus on sen karmea haju, joka houkuttelee luokseen kärpäsiä, etanoita ja, kuten meillä, koirat. Koiriemme mielestä mikään ei ole niin innostavaa, kuin raadolta haisevat lannoitteet. Toki myös monet luonnon eläimet innostuvat kaivelemaan kasvimaata omasta mielestään herkullisen tuoksun perässä, jos kasvimaa on kovin luonnonläheisellä paikalla.

Meillä käytetään monelaisia lannoitteita ostetuista omaan tuhkaan ja itse tehtyihin lannoiteliemiin. Olen monasti tehnyt esimerkiksi perinteistä nokkosvettä, joka perustuu nokkosten mädättämiseen - hajukin on tietysti sen mukainen, mutta nyttemmin olen ihastunut fermentointimenetelmällä valmistettavaan nokkoslannoitteeseen, joka tuoksuu ihanalta, aivan mustaherukkamehulta!

Tuoksuva nokkoslannoite

Tarvitset:

nokkosia
vettä
1,5 rkl EM-mikrobiliuosta /litra vettä
1,5 rkl
ruokosokerimelassia tai siirappia /litra vettä

EM-liokset ovat puutarhassa käytettäviä, mikro-organismeja (maitohappobakteereja) sisältäviä luonnonmukaisia liuoksia, jotka edistävät kasvien kasvua ja vahvistavat kasvien puolustuskykyä tauteja vastaan. Melassia tehdään sekä sokeriruo'osta että sokerijuurikkaasta, mutta olen kuullut, että joissain sokerijuurimelasseissa saattaa rehutuotannon vuoksi olla sellaisia torjunta-ainejäämiä, jotka ovat haitaksi hyötykasveille, joten tässä ohjeessa melassi on ruokosokeripohjaista. Melassin sijaan voi käyttää siirappiakin.

Helppoa kuin mikä!

Laita ämpäriin runsaasti nokkosia ja peitä ne kädenlämpöisellä vedellä. Pidä silmällä paljonko vettä nokkosten peittäminen vaatii, sillä EM-liuoksen ja melassin määrä riippuu siitä. Mittaa mukiin tarvittava määrä EM-liuosta ja melassia, lisää hieman lämmintä vettä, jotta melassi liukenee nesteeseen paremmin ja kaada seos ämpäriin. Sekoita hyvin.

Peitä astia kannella tai kelmulla ja anna sen seistä huoneenlämmössä viikon ajan. Jos käytät astiassasi kantta, raottele sitä välillä, sillä lannoite käy valmistumisensa aikana. Siivilöi neste viikon kuluttua ja pullota se, mutta jätä pulloihin ilmatilaa, sillä lannoite käy edelleen. Nokkosmäski kannattaa heittää kompostiin, jossa se edesauttaa kompostoitumista.

Käytä tuoksuvaa lannoitetta 1 dl lannoitetta 10 litraan vettä.

Kuin karamellilientä, joka tuoksuu mustaherukkamehulle!

Tuoksuva lannoite sopii erityisesti typestä pitäville kasveille, kuten monet kukat, purjot, kaalit, kesäkurpitsa, kurpitsat ja valkosipuli, mutta puutarhaoppaissa suositellaan välttämään runsaasti typpeä sisältäviä lannoitteita kurkulle tai melonille, herneille, pavuille tai muille palkokasveille.

Koska nokkosvesi vähentää maan happamuutta, se ei myöskään sovi happaman maan kasveille, kuten pensasmustikoille, rodoille tai mesimarjalle. Myös tomaattien kanssa on hyvä olla maltillinen, sillä liika typpipitoisuus kasvattaa tomaatin varsia ja heikentää satoa. Liialla typpilannoituksella tomaatit kyllä tuuheutuvat ja ovat sangen upeita, mutta sen energia kuluu kasvuun sadon tuottamisen sijaan. Typpipitoista lannoitetta ei suositella monivuotisille kasveille enää lainkaan heinakuun jälkeen, jotta ne keskittyvät talveen varautumiseen.

Tuoksuvin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...