Kompostiin kelpaavat biosäkit tulisi säilyttää valolta suojattuna ennen käyttöönottoa.
Virtsasäiliön tyhjennysväli riippuu tietenkin siitä minkä kokoinen
säiliö on käytössä ja montako asukasta taloudessa on. Separettilta
löytyy lisätuotteena oma 50 litran ejektorisäiliö,
jossa on puutarhaa varten ruiskutinkin valmiina. Ejektori on sangen kätevä juuri tuon puutarhaletkuliitännän vuoksi. Kun säiliö on täynnä, siihen kytketään puutarhaletku, joka sekottaa virtsan ja veden oikeassa mittasuhteessa käyttövälmiiksi lannoitteeksi, joka ohjataan suihkutusputkella sinne minne virtsalannoitetta halutaan suihkuttaa. Ejektorin avulla virtsaa ei tarvitse laimentaa itse. Ennen ejektoria käytimme virtsatankkina ihan vaan 25
litran muovikanisteria. Sekin toimi oikein hyvin, myös talvisin.
Kovilla pakkasilla nostimme yhden kanisterin pois ja laitoimme toisen
tilalle. Liekö koskaan kolmatta jouduttu ottamaan käyttöön siksi, että kaksi
edellistä olisi vielä jäässä.
Puutarhakäytössä suositeltu virtsan ja veden suhde kasteluvedessä Separettilaisten mukaan muuten on 8 osaa vettä ja 1 osa virtsaa.
Vessaa puhdistetaan noin muuten ihan vaan pyyhkimällä. Kerran kesässä kannamme koko pöntön ulos ja pesemme sen kunnolla sisältäkin.
Ulosteiden kompostointi
Käymäläseura Huussi ry osaa kertoa, että "Ihminen tuottaa keskimäärin 500 litraa virtsaa ja 50 litraa kiinteää ulostetta vuodessa.
Yhden henkilön vuosituotos sisältää typpeä 4,5 kg, fosforia 0,6 kg ja
kaliumia 1,3 kg sekä hivenaineita."
Separettin valikoimasta löytyy nykyään ulosteiden kompostointiin suunniteltuja tiivisrakenteisia, ilmastointiluukuilla varustettuja Roslag-kompostoreita, joita ei ollut vielä silloin markkinoilla, kun me oman hyyskämme hankimme - nykyään meillä on myös tuo kompostorikin. Tämä kakkakompostori onkin sangen toimiva ja nimenomaan ulosteiden kompostointiin suunniteltu - toki voi sitä käyttää samaan aikaan myös ruokajätteidenkin kompostoimiseen. Ulosteita kompostoidessa kompostiastioita tarvitaan ensi yksi, mutta myöhemmin toinenkin, sillä kun ensimmäinen on 3/4 täynnä, sen sisältö jätetään kompostoitumaan, ja sen aikana käytetään toista vastaavaa kompostoria. Käymäläjätteen kompostoituminen kestää vuodesta kahteen, mutta koska mainitun kompostorin säiliön vetoisuus on 500 litraa, aikaa on! Kompostoitumista voi myös nopeuttaa rikkomalla biosäkkien rakenteen talikolla samalla kun heittää pussin kompostiin, ja lisäämällä kompostiin kuiviketta, joka poistaa ylimääräistä kosteutta ja kuohkeuttaa kompostoitavaa massaa. Kuivikkeena voi käyttää vaikkapa puutarhan puuperäistä jätettä tai käymälöille tarkoitettua kuiviketta. Meillä kakkakompostoriin menee myös kompostiin kelpaava luonnonmukainen, kompostoitava kissanhiekka. Tavallista kissanhiekkaa ei kompostiin tulisi laittaa.
Ulosteiden kompostoituminen
1-2-3 on hyvä muistisääntö kakkakompostoinnissa.
1 = kukille ja muille ei-syötäville kasveille käytettävän käymäläkompostin tulee olla vuoden kompostoitunutta
2 = syötäväksi tarkoitetuille kasveille käytettävä käymäläkomposti, eli on kaksi vuotta kompostoitunutta ulostetta.
3 = salaatit ja muut lehtinä syötävät kasvit, joiden ulostekompostin tulisi olla 3 vuotta kompostoitunutta.
Aika lasketaan siitä, kun käymäläjätettä ei enää lisätä kompostiin. Hiljaa hyvää tulee, tässä tapauksessa hienoa multaa!
Kompostorin sijainnista
1) Kompostoreita ei yleensä saa laittaa kaivon lähelle tai kannata laittaa kodin kylkeen, sama koskee tietenkin kakkokompostoriakin. Hieman edemmäs siis kompostorin kanssa, mutta kuitenkin sellaisen matkan päähän, ettei pussien viennistä koidu vaivaa. Talvella ei taatusti halua taapertaa kakkapussi kainalossa polveen yltävässä hangessa tonttinsa toiseen päähän..
2) Varjoisampi paikka aina aurinkoista parempi!
3) Tasoita maa kompostorin alta. Kiikun ja kaakun ei ole hyvä.
4) Varaa tilaa myös kottikärryillä liikkumiseen, sillä tarkoituksenahan on aikanaan tyhjentää kompostorissa kompostoituneet herkut ja se käy helpommin, jos lykintävaunu pääsee kompostorin kylkeen. Jos ostat ensin yhden kompostorin, kuten mekin teimme, varaa tilaa myös toiselle kompostorille. Käteväähän se on, jos molemmat ovat vierekkäin.
5) Mainitun kakkakompostorin voi muuten halutessaan ja viitsiessään haudata maahankin, kunhan jättää ilmaluukut maan pinnalle.
Huomioita talvesta
Nämä pohjautuvat yleisimpiin meiltä kysyttyihin kysymyksiin.
- meillä pissaletku menee suoraan virtsanerittelyosiosta hirsiseinän läpi talon ulkopuolella olevaan säiliöön. Koska letkun matka seinän jälkeen on lyhyt ja nesteet kulkevat letkua pitkin ylhäältä alas, letkuun ei jää mitään, eikä letku siten jäädy. Jos jäätyisi, sulatus olisi verrattoman nopeaa kuumalla vedellä, luulen. Sanon luulen, koska meillä ei ole kärsitty talvisin "putkien jäätymisestä" kuin kerran, vaikka letkua ei ole eristetty mitenkään erityisesti. Taitaa siinä vähän jotain lampaanvillaa olla hirren sisällä, mutta muuten letku on paljas. Sen yhden kerran moka oli oma moka, olimme poissa vajaan viikon ja letku oli kanisterin tyhjennyksessä jäänyt väärään kohtaan kanisterissa.
Kireillä pakkasilla voi tosiaan käyttää varakanisteria liruille edellisen täytyttyä ja muistaa katsoa, että se pöntöstä tuleva virtsaa kuljettava letku ei ole kanisterissa siten, että letkun pää osuu virtsaan. Muuten letku toki voi jäätyä liruun kiinni!
Summa summarum
Me olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän ratkaisuumme, joka suoraan sanottuna säästi mittavan määrän rahaakin. Ei ole ihan halpaa lystiä möyrityttää kalliomaahan 100-150 metriä viemäriputkea vaan saadakseen itselleen vesivessan ja tämä meidän vessa säästää rahaa jatkossakin, koska se tuottaa meille multaa. Luontokin on tässä voittajana, koska me palautamme luontoon mm. sen kipeästi tarvitsemaa fosforia. Kakkapuheista ei siis puhettakaan, kun väitämme, että tällainen viemäritön vessa on hyvä juttu.
Toivottavasti tästä jutusta on iloa ja hyötyä omien vessaratkaisujen kanssa pähkäileville. Yritin sisällyttää koosteeseen mahdollisimman monta meiltä vuosien aikana kysyttyä asiaa, mutta jos mieltäsi askarruttaa jokin tietty käyttökokemukseen liittyvä juttu, niin laita viestiä kommenttiboxin kautta, ja päivitän juttua lisää.