PALASHAMPOO TYRNILLÄ

29.04.2024

Toivejulkaisu! Ihanista ihaninta, kirjassamme Vanhassa talossa - Kohti omavaraisempaa elämää, ja sitä ennen, kauan sitten vanhassa blogissamme ollutta palashampoon ohjetta on kyselty useasti, joten julkaisen sen nyt uudelleen myös täällä omavarainen.fi:ssä.

Tyrni-vuohenmaitopalashampoo

Olin jo ennen elämänmuutostamme siirtynyt pitkälti palashampoiden käyttäjäksi kyllästyttyäni maksamaan tuotteesta, joka on pääasiassa vettä. Palashampoot vievät vähemmän tilaa, tuottavat vähemmän jätettä ja kulkevat tarvittaessa mukana vetisiä versioitaan huolettomammin – eivätkä ainakaan vuoda matkalaukussa tai kassissa epäonnisen kolhaisun saadessaan. Kun olimme muuttaneet taloon ja pääsin vihdoin sormet syyhyten kokeilemaan kaikenlaisia innostavia keitoksia, yksi ensimmäisistä testeistäni oli juuri tämä palashampoo, jonka olen vuosien aikana jalostanut käyttökokemusten mukaan nykyiseen muotoonsa.

Tarvitset

noin 500 g vuohenmaitosaippuamassaa
1 tl risiiniöljyä
1 tl tyrniöljyä
10–15 tippaa eteeristä tai tuoksuöljyä (itse pidän yhdistelmästä greippi ja kookos)
saippua- tai silikonimuotteja

Raaka-aineet: Limepop.fi

Sulata vuohenmaitosaippuamassa kattilassa miedolla lämmöllä tai mikroaaltouunissa tuotteen ohjeen mukaan. Älä anna massan kiehua. Massaa ei kannata hämmennellä turhia sen sulaessa,
jottei sen pinnalle muodostu ilmakuplia. Kuplat tosin ovat lähinnä visuaalinen haitta, eivätkä ne vaikuta shampoon käyttöön.

Kun saippuamassa on sulaa, lisää risiini- sekä tyrniöljy ja lopuksi eteerinen öljy, jos haluat shampooseesi tuoksua. Pidä seos lämpimänä, sillä massa jämähtää yllättävän nopeasti. Niin kävi itsellenikin, kun tein shampoota ensimmäistä kertaa. Kaadoin lämpimän seoksen kylmään posliinikannuun (mikä typerys). En kuitenkaan kummemmin pelästynyt, vaan
lämmitin massan uudelleen, jolloin se oli jälleen juoksevaa.

Kaada massa muotteihin. Nämä shampookakut on tehty pieniin kakun muotoisiin silikonimuotteihin, joita meillä sattuu olemaan kotona. Anna shampoopalojen tiivistyä vuorokauden ajan ja kääri ne sen jälkeen paperiin. Shampoon rakenne paranee, mikäli palat saavat levätä paperikääreissään ainakin muutaman päivän, mutta yhtä lailla niitä voi käyttää hetikin. Itse teen usein kerralla niin monta shampoopalaa, että niistä riittää koko vuodeksi, jolloin shampoot saavat myös kuivua ja tiivistyä rauhassa. Joskus hoitavat palashampoot jättävät käytön alussa hiukset raskaan tuntuisiksi. Näin käy eritoten silloin, kun hiukset totuttelevat lisäaineettomaan shampooseen, mutta se voi myös johtua hiuslaadusta. Silloin hiukset kannattaa huuhdella etikkahuuhteella, jonka kausiluontoisesta käytöstä hoitoaineen sijaan on muutenkin hyötyä hiuksille.

Shampoopalojen aineet oli ostettu luonnonkosmetiikan raaka-aineita myyvästä Limepopista.
Kuvat: Annabelle Antas kirjasta Vanhassa talossa -
Kohti omavaraisempaa elämää; Jovelan Johanna & Annabelle Antas.

Haluatko kommentoida? Löydät meidät Instagramista ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...

Vaikka puutarhan pääpaino olisikin ruokakasveissa, niiden joukkoon on hauskaa lisätä myös syötäviä kukkia, jotka monesti tarjoavat ravintoa sekä elintärkeille pölyttäjille, että kotipuutarhurin omaan keittiöön. Tästä julkaisusta löydät varmistetun listan syötävistä kukista ja muutamia vinkkejä niiden käyttöön ruokien koristeina ja lisukkeina.

Stroller - kaikki, mitä puutarhasi tarvitsee! Puutarhanhoito on paljon muutakin kuin vain kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä. Se on myös ekosysteemin ymmärtämistä, maaperän hoitamista ja kasvien hyvinvoinnin tukemista. Kun kasvit saavat oikeat ravinteet ja kasvavat suotuisissa olosuhteissa, ne kiittävät kukoistamalla. Samalla myös puutarhuri saa...

Kevät on täällä. Se on kalenterissa ja se näkyy jo luonnossa täällä kasvuvyöhyke 1b:ssä. Ensi viikolle on luvattu jopa kymmentä astetta lähestyviä lukuja lämpömittariin. Saapas nähdä toteutuvatko moiset. Terminen kevät tuntuu tulevan tänä vuonna todella aikaisin ja puuhat ovat tietenkin sen mukaisia.